Ne Aramıştınız?

Veri İhlali Yapan İşletmetlere 5 Milyon TL Ceza Kesildi!

Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından yapılan açıklamada, veri ihlali sebebiyle kesilen cezaların 5 Milyon TL'ye ulaştığı belirtildi.

İçerik Başlıkları
Veri İhlali Yapan İşletmetlere 5 Milyon TL Ceza Kesildi!

72 veri ihlal bildirimi yapıldı

Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'na bugüne kadar yapılan veri ihlal bildirimlerinin 72 olduğunu açıkladı.

Bilir, ayrıca, veri sorumlularının veri ihlal bildirimlerini en geç 72 saat içinde yapmaları gerektiğini ifade ederek, bu sayede veri ihlal bildirimlerinin süresi konusunda belirsizliğin ortadan kaldırıldığını ve kararın Avrupa Genel Veri Koruma Tüzüğü ile de uyumlu olduğunu aktardı.

Yaklaşık 5 milyon TL ceza kesildi

Kurum Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, veri sorumlusunun veri ihlal bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmemesinin veri güvenliğine ilişkin yükümlülüklerin ihlali anlamına geleceğini ifade etti.

Bilir, bu durumda kanunda 1 milyon liraya kadar idari para cezasının öngörüldüğünü hatırlattı. Bilir, kişisel verilerin ihlali nedeniyle bu zamana kadar toplam derdest dosya sayısının 850 civarında olduğunu ve kuruluşlara yaklaşık 5 milyon TL ceza kesildiğini de ekledi.

Facebook’a inceleme başlatıldı

Facebook veri skandalına da değinen Faruk Bilir, gelen ihbar ve şikayetler üzerine kurumun 2018 yılında Facebook’a inceleme başlattığını ve bunun devam ettiğini aktardı.

ALO 198 Veri Koruma Hattı’na ayda 8 bin çağrı

Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Faruk Bilir, kişisel verilerin işlenmesi ve korunması konularında vatandaşlara, veri işleyen gerçek ve tüzel kişilere bilgi vermek amacıyla oluşturulan "Alo 198 Veri Koruma Hattı"na ayda 8 bin gün de ise 300’ün üstünde çağrı geldiğini bildirdi.

Sosyal medyada gizlilik ayarları önemli

Faruk Bilir, sosyal medyada farkındalığın önemli olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

“Sosyal medyada neye onay vermediğimizi, hangi uygulamayı indirdiğimizi bilmemiz gerekmektedir. İndirdiğimiz uygulamaların gizlilik ayarlarını kontrol etmemiz ve açık rıza verirken iki defa düşünmemiz gerekir.”

Kaynak: TRT HABER

Berqnet Firewall Uyarıyor:

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nda belirtildiği üzere işletmeler, işletme datalarının güvenliğini sağlamakla ve korumakla yükümlüler. Verilerin korunması noktasında ise işletmelerin en önemli yardımcıları firewall cihazlarıdır. Türkiye'nin %100 yerli firewall markası Berqnet'in firewall ürünleriyle işletmenizi ve işletme verilerinizi koruma altına alır, olası ihlal ve olumsuz durumlarda yasanın belirttiği hususları yerine getirmiş olursunuz. 

Berqnet'le Hemen Tanışın: Detaylı Bilgi

10 Mayıs 2019
Hızlı Teklif Alın