Ne Aramıştınız?

TikTok'ta Güvenlik ve Gizlilik Nasıl Ayarlanır?

Yeni nesil teknolojilerin bir ürünü olan TikTok uygulamasında gün içinde milyonlarca içerik paylaşılır. Çeşitli hesaplardan yapılan paylaşımlar, kullanıcının kişisel veri güvenliğinde risk oluşmasına neden olabilir.

İçerik Başlıkları
tiktok güvenlik ayarları

TikTok uygulama hesabında oluşabilecek riskleri minimum seviyeye düşürmek için güvenlik ve gizlilik konuları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Peki, Tiktok güvenlik ve gizlilik ayarları nasıl yapılır? TikTok uygulaması ana menüsünde güvenlik ve gizlilik protokolleriyle ilgili butonlar yer alır. Profil büyüklüğüne ve veri hacmine göre çeşitli önlemler alarak, kişisel veya işletme hesabını tehlikelere karşı korumak mümkündür. Statista 2022 verilerine göre dünya çapında yaklaşık 755 milyon kullanıcı hesabı TikTok’ta aktif paylaşım yapmıştır. Aktif profillerin gerçek kişi veya şirketlerle ilişkisinin ise tespiti oldukça zordur. Bu sebeple hesabınızın güvenlik ve gizlilik ayarlarını optimize ederek, zararlı içeriklerinden hesabınızı koruyabilirsiniz. TikTok uygulamasında; iki faktörlü kimlik doğrulama, şifre kaydetmeyi devre dışı bırakma, hesabı gören kullanıcıları inceleme, profili önerilerden kaldırma, spma mesaj alınmasını engelleme veya paylaşılan videoları özel görünür yapma adımlarını uygulayarak kişisel veya şirket hesabının güvenlik ve gizlilik ayarları yapılandırılır. İlgili aşamaların menüde detaylıca incelenmesi gerekir. Böylece hesap güvenliğini kısa süre içinde maksimum seviyeye çıkarmak mümkün olabilir.

TikTok Hesabını Gizlemek için Neler Yapılmalı?

TikTok kullanımında hesabın kim veya kimlerin görebileceğini belirlemek mümkündür. Hesabın gizli mod özelliğini aktif etmek için uygulamada sağ üstte yer alan menü çubuğundan ayarlar ve gizlilik daha sonra da özel hesap sekmesini açmak gerekir. Açık konuma getirilen özel hesap özelliği sayesinde takipçileri veya video paylaşım ayarlarını sınırlayabilirsiniz. Böylece beğenilerinizi, takiplerinizi ve biyografinizi belirlediğiniz kişilerin görmesini sağlamak mümkün hâle gelir. Bunun dışında ayarlar ve gizlilik menüsünden önceden senkronize edilmiş kişi seçimini iptal ederek TikTok platformunun kişilerinize ulaşmasına engel olabilirsiniz. TikTok hesabınızı ve kişi görüntülemelerini kısıtladıktan sonra “Hesap güvenliği nasıl sağlanır?” sorusu akıllara gelir. Hesap güvenliğini sağlamak için sağ üst menüden güvenlik sekmesi altındaki iki faktörlü giriş doğrulama seçeneğini aktif etmek gerekir. Böylece saldırganların hesabınıza erişimini engellemeniz mümkündür. Ancak TikTok uygulamasını güvenlik duvarına sahip ağ altyapısı ile kullanmak da önemlidir. Bunun yanı sıra TikTok doğrudan mesajlaşma ayarlarını da güncellenmeniz güvenli kullanım için önemli basamaklar arasında yer alır. Gizlilik ayarları adımı altında hesabınıza mesaj gönderebilecek kişi veya grupları belirleyebilirsiniz. Böylece spam, reklam veya kötü amaçlı mesajları engelleyebilir, profilinizi güvende tutabilirsiniz.

TikTok Kullanımında Siber Güvenliğin Önemi

Siber güvenlik önlemleri alarak, dijital platformda yer alan verileri tehlikelere karşı korumak mümkündür. Siber suçlular kişi veya şirketlerin güvenli verilerini ele geçirerek kötü amaçlı kullanmaktadır. TikTok uygulamasını güvenli biçimde kullanabilmek için Wi-Fi veya mobil ağ bağlantı altyapısının güncel ve güvenilir olması gerekir. Güvenlik uygulamalarıyla korunan sistemler üzerinden TikTok hesabını yönetmek ileride oluşabilecek tehlikelerin önüne geçmeye yardımcı olur. Uygulama kendi içinde genel veri koruma yönetmeliğine uygun araçlar kullanır. Ancak çok önemli kişisel bilgilerin TikTok uygulamasında paylaşılmaması önerilir. Bunun yanı sıra kötü amaçlı yazılımlarla TikTok hesabını kaybetmemek için mesaj gelen kutusu ve profil takiplerinin titizlikle yürütülmesi gerekir. Kimlik avı olarak adlandırılan sosyal mühendislik biçimi risklere karşı koyabilmek için kişisel verilerin yabancı kişi veya platformlarla paylaşılmaması önemlidir. Ayrıca TikTok uygulamasının kullanıcılara açık olarak sunduğu güvenlik protokollerinin incelenmesi hesap güvenliğine katkı sağlayabilir. Siber tehditlere karşı etkin koruma özelliğine sahip ağ bağlantıları ve saldırı engelleme sistemine sahip araçlar üzerinden uygulama hesaplarını yönetmek, güvenlik risklerine karşı en etkili çözüm olabilir. Siz de Berqnet ürünlerine kısa sürede ulaşabilir, alanında uzman ve deneyimli çalışanların yönlendirmesiyle güvenli internet altyapı ağına kolayca sahip olabilirsiniz.

TikTok’ta En Çok Karşılaşılan Güvenlik Sorunları Nelerdir?

TikTok’ta bazı güvenlik sorunları, kullanıcı hesaplarını tehlikeli durumlarla karşı karşıya getirebilir. En sık karşılaşılan güvenlik sorunları arasında; hesabın çalınması, paylaşılan videoların kötü amaçlı kullanılması, spam mesajlarla profil bilgilerini ele geçirme, sahte takipçiler ve nefret içerikli yorumlar sayılabilir. TikTok’ta sıkça karşılaşılan güvenlik sorunlarını önlemek için alınması gereken önlemler şu şekilde sıralanır:

  • Yorumlara izin ver seçeneği ile videolara kimlerin yorum yapabileceğini belirlemek mümkündür.
  • Video indirme ayarını pasif hâle getirmek, hesaptaki videoların başka platformlarda paylaşılmasını önler.
  • İki faktörlü giriş adımında telefon numarası veya e-mail adresini kullanmak, hesap güvenliğini maksimum seviyeye çıkarır.
  • Paylaşım ekranında videoları kimlerin görebileceği seçilerek, ilgili paylaşım doğru hedef kitleye ulaştırılabilir.
  • Mesaj engelleme ayarı ve özel hesap tercihiyle, takipçilerin ve gelen kutusunun kontrolünü sağlamak mümkündür.
  • TikTok kullanılan ağ altyapısının kötü amaçlı yazılımları engelleyen güvenlik duvarı uygulamasına sahip olması önemlidir.
  • Hesap giriş bilgilerinin oturum açılan bilgisayar veya mobil cihazlarda kaydedilmemesi ve yabancılarla paylaşılmaması önerilir.
  • Kişisel veri paylaşımını sınırlandırmak oluşabilecek büyük tehlikelerin önüne geçmek için fayda sağlar.

TikTok’ta Yabancılardan Gelen Mesajlar Nasıl Durdurulur?

TikTok kullanımında gelen kutusu ayarlarının yapılandırılmaması; taciz, zorbalık veya spam içerikli mesajlara maruz kalmaya neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için ana menü üzerinden gizlilik sekmesi altında yer alan doğrudan mesaj bölümünde, kimden mesaj gelebileceği seçilmelidir. Böylece yabancı hesap veya uygulamalar üzerinden profilinize kötü amaçlı mesaj gelmesini engelleyebilirsiniz. Ayrıca aynı ayar bölümünde filtrelenen istekleri açmak, TikTok yönetiminin belirlediği tipteki içeriklerin filtrelenmiş mesajlar arasında görünmesini sağlar. Bilinmeyen kaynak veya kişilerden gelen mesajlar profilinizi kaybetmenize veya verilerinizin çalınmasına neden olabilir. Bu sebeple şüpheli mesajların açılmaması ve TikTok yardım merkezine bildirilmesi gerekir. Dilerseniz şüpheli gördüğünüz hesap veya kişiler hakkında da TikTok genel merkezine şikâyette bulunabilirsiniz. Kişi veya şirketlerin uygulama hesaplarını güvenli ağ altyapısı üzerinden bilinçli şekilde yönetmeleri, TikTok platformunda yer alan kötü niyetli kişilerin amaçlarına ulaşmalarını engeller. Siz de Secure Access Service Edge (SASE) kullanımı ile verilerinizi güvende tutabilir, firewall cihazı temin ederek siber tehditlere karşı kişisel veri veya hesaplarınızı güvende tutabilirsiniz. Berqnet.com ürünlerini kısa sürede inceleyerek anında hizmet alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

TikTok hesap güvenliğini sağlamak için açmanız gereken en önemli ayar çok faktörlü giriş özelliğidir. Ayrıca uygulama girişlerinin güvenli ağ bağlantısına sahip altyapı üzerinden yapılması gerekir.

Uygulama ana menüsünde yer alan gizlilik bölümü altında; paylaşılan videolarla kimlerin düet yapabileceğini belirlemek ve video birleştirme ayarlarını özelleştirmek mümkündür. Böylece videolarınızın kötü amaçlı kullanımını kolayca engelleyebilirsiniz.

TikTok uygulama ayarları bölümünden beğendiğiniz videoların takipçilerinize veya sadece kendinize görünmesini ayarlamak mümkündür. Böylece ilgi alanınız hakkındaki bilgiyi kötü amaçlı hesaplardan saklayabilirsiniz.

TikTok aile eşleşmesi modu, uygulamanın çocuklara yönelik ayarlanmasına izin verir. Canlı yayın, arama veya mesaj gönderimi ayarlarını yapılandırarak çocukları güvende tutmak mümkündür. Ayrıca uygulama kullanım zamanını da aile eşleşmesi modu ile kolayca belirleyebilirsiniz.

Keylogger’ın bilgisayarınıza bulaştığından emin olmanız halinde, bilgisayarınız üzerinden herhangi bir işlem yapmamaya özen göstermelisiniz. Özellikle kullanıcı bilgileriniz, şifre ve diğer kişisel bilgilerinizi içeren hiçbir bilginin girişini yapmamanız gerekir. Sonrasında ise belirli yöntemleri kullanarak casus yazılımı bilgisayarınızdan silmelisiniz. Bu yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk ve etkili yöntem olarak antivirüs programı kullanabilirsiniz. Bu programları kullanarak bilgisayarınıza yerleşmiş olan keylogger yazılımını tespit edip silebilirsiniz.
  • Bir diğer yöntem ise bilgisayarınıza format atmanız olur. Format atarken dikkat etmeniz gereken unsur ise keylogger’ın nereye yüklendiğini tespit etmektir. Bunu tespit ederek hangi diskleri temizleyeceğinize kadar verebilir ya da tüm diskleri temizleyebilirsiniz.
3 Kasım 2022
Hızlı Teklif Alın