Ne Aramıştınız?

Kurumsal Haberleşmede Kullanılan SIP ve PRI Teknolojileri Nelerdir? Aralarındaki Farklar Nedir?

Kötü ve verimsiz iletişim, kurumlara, işletmelere ekonomik anlamda zararlar verebilir. Çalışan kalitesi ve katılımıyla bunu bir nebze de olsa aza indirebilirsiniz ancak yine de mevcut iletişim sisteminizi gözden geçirmek iyi bir fikir olabilir.

İçerik Başlıkları
SIP VE PRI

Eski nesil analog hatlara alternatif olarak kullanılan ve internet tabanlı kurumsal telefon hattı olma özelliği taşıyan iki adet teknoloji bulunuyor. SIP ve PRI hizmetleri birçok yönden aynı amacı taşır ve tek bir telefon hattı üzerinden eş zamanlı aramalara olanak tanır. Fakat özellikleri ve nitelikleri bakımından büyük farklılıkları vardır. Bu yazımızda SIP ve PRI teknolojilerini inceleyip aralarındaki farklardan bahsedeceğiz. Önce sırasıyla bu teknolojileri tanıyalım.

SIP Nedir?

SIP (Session Initiation Protocol) Türkçeye oturum başlatma protokolü olarak çevrilebilir. Analog telefon hatlarından farklı olarak, sistemleri sanallaştırır ve kullanılan iletişim verilerini iletmek için internet bağlantısını kullanır. SIP, VoIP dağıtmanın yalnızca bir yöntemidir. En önemli faydası, özel veya yerel telefon sistemleri ile genel telefon şebekesi arasında doğrudan bağlantı sağlamasıdır. Bu şekilde, bireyler ve işletmeler bağlanmak için geleneksel telefon hatlarına ihtiyaç duymazlar. Farklı aboneler, iletişim bağlantıları kurabilmek için benzersiz adreslere ihtiyaç duyar. Bu adreslerin yapısı SIP’de tanımlanmıştır. Bir SIP adresi, e-posta adreslerine benzer şekilde URL ve alan adından oluşur. IP üzerinden kullanılan ve başlıca sinyal protokollerinden biri olma özelliği taşıyan SIP, ses, video ve anlık mesajlaşma oturumlarını içeren kullanıcı oturumlarını başlatır ve yönetir. SIP açık bir standarttır ve bu protokol dünya çapında yaygın olarak kullanılmaktadır. IP tabanlı telefon sistemlerinin genel itibarıyla SIP’ye sahip olduklarını söyleyebiliriz.

2018'de firmaların %42'si trafiklerinin %100'ünü SIP ana hatları üzerinden gönderiyordu. Ek olarak, 2019'da ABD iş değişim hatlarının %50'si SIP tabanlıydı. Bunlar hesaba katıldığında, SIP kalıcı olacak gibi gözüküyor.

SIP Nasıl Çalışır?

SIP, iki ya da daha fazla katılımcı arasında bağlantı kurulmasına ve oturum başlatılmasına, gerçek zamanlı protokoller aracılığıyla veri taşınmasına olanak sağlayan bir ağ protokolüdür. SIP çift yönlü etkileşim ile çalışır. Her SIP mesajı için bir cihaz tarafından istek gönderilir, diğer cihaz bu isteği alarak, bu isteğe yanıt verir. SIP’nin ana rolü, bir veri iletimini başlatmak ve bitirmektir. Bu sesli arama, anlık mesaj ya da görüntülü sohbet şeklinde olabilir. SIP aramayı başlatır, çağrı daha sonra sunucularınıza gider ve burada SIP ana hattı bu çağrıyı iş ağınız üzerinden telefon ağına gönderir. Çağrı daha sonrasında hedefe yönelecek ve çağrı sona erdiğinde SIP ağınızdaki çağrıyı sonlandıracaktır.

Ofisinizi, işletmenizi bir SIP telefon sistemi ile donattığınızda, kendinizi müşterilere her zamankinden daha fazla erişilebilir hale getirirsiniz. SIP sayesinde, aramaları telefonunuzdan başka bir dâhili hatta veya bir çalışanın cep telefonuna otomatik olarak yeniden yönlendirebilirsiniz.

İşinizi yanınızda her yere götürebilirsiniz ve ulaşılmaz olduğunuz için bir satışı, bir işi kaybetme konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.

SIP Özellikleri Nelerdir?

SIP özellikleri temel olarak aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • SIP davetleri, oturumlar oluşturmak ve katılımcıların bir dizi uyumlu ortam türü üzerinde anlaşmalarına olanak tanıyan oturum açıklamalarını taşımak için kullanılır. Bu şekilde, SIP herhangi bir medya türüyle sınırlı değildir ve bu nedenle de genişleyen medya teknolojileri yelpazesini idare edebilir.
  • SIP, isteklerin kullanıcının geçerli konumuna yönlendirilmesine veya yeniden yönlendirilmesine izin veren bir mekanizma aracılığıyla kullanıcı hareketliliğini sağlar. Kullanıcılar mevcut konumlarını ev sunucularına kaydedebilirler.
  • SIP, uçtan uca kimlik doğrulamasının yanı sıra S/MIME kullanarak uçtan uca şifrelemeyi destekler.
  • Bir SIP oturumundaki üyeler, çok noktaya yayın veya tek noktaya yayın ilişkileri veya bunların bir kombinasyonunu kullanarak iletişim kurabilir. Ek olarak, SIP, yeni taşıma protokollerinden faydalanmasını sağlayan alt katman taşıma protokolünden bağımsızdır.
  • Temel SIP protokolünü uygulayan yazılım, ek yeteneklerle genişletilebilir ve birçok medya uygulaması için aktif olarak kullanılabilir.

PRI Nedir?

PRI (Primary Rate Interface) Türkçede temel oran arayüzü anlamına gelmektedir. Kuruluşların bir ağ mimarisi kullanarak veri, video veya dosya iletmek için bakır tel bağlantısı kullanmasına olanak tanıyan, sağlayıcıdan bağımsız bir iletişim sistemidir.

PRI sistemleri, tek bir telefon hattında 23 B kanalına izin verir. PRI özellikli bir iletişim çözümüyle birden çok kullanıcı tek bir bağlantıda dâhili numaralara sahip olabilir. Fiziksel olarak, PRI hatları, dubleks yeteneği sağlayan iki çift bakır telden oluşur. Dubleks özelliği, bu kabloların ikisinden diğer ikisi tarafından alınacak güvenli veri iletimini sağlar.

PRI teknolojisi 1980’li yıllardan beri vardır. VoIP’in artalan popülaritesi ve yaygın kullanım alanı sebebiyle son yıllarda kullanımı azalmış olsa da iş iletişimi için hâlâ kullanılmaya devam eden teknolojilerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

PRI Nasıl Çalışır?

PRI ağları, bir şirketin arama yapılandırmasına hızlı bir şekilde 23 hattın eklenmesine izin veren sistemlerdir. PRI sistemleri için internete daha az güvenilmesine rağmen, sistemler dosya paylaşımı, video konferans ve sohbet için kullanılabilir. Kanal başına sabit 64 kbps, T1 ve E1 hatları üzerinden yüksek kaliteli ses ve video imkânı sağlar. VoIP'den farklı olarak, PRI bant genişliğine o kadar bağımlı değildir. Bu nedenle bir PRI ile artan titreşim veya paket kaybı olasılığı çok düşüktür. 

Bir bulut sunucu modelini kullanan VoIP hizmet sağlayıcıları, çağrıları cevaplayabilen, coğrafi olarak yayılmış birden çok sunucuya sahip olacaktır. Müşteriler bununla yüksek çalışma sürelerine ulaşabilirler.

PRI Özellikleri Nelerdir?

Bir PRI’ın nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için bazı temel özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Bir PRI hattı, servis sağlayıcıyı (ağ) son kullanıcıya bağlayan iki çift bakır telden oluşur.
  • Bir PRI teknik olarak bir hattır ancak aynı anda 23 ayrı iletişimi (ses, veri veya video) gerçekleştirebilir. Bu, şirketinizde en fazla 23 kişinin aynı anda telefonda olabileceği (veya anlık ileti gönderebileceği veya görüntülü sohbet yapabileceği) anlamına gelir.
  • Bir PRI kanalının her biri, veri iletimi için 64 kbps kapasiteye sahiptir.
  • Bir PRI, iki PBX sistemini bir araya getirerek mevcut iletişim kanallarının sayısını artırabilir.

SIP ve PRI Arasındaki Farklar Nelerdir? Hangisi Daha Avantajlıdır?

Bir iletişim hizmeti seçmek, genellikle yerinde kaynakların mevcudiyetine bağlıdır. Birçok işletme hâlihazırda bir PRI için altyapıya sahiptir ve bu da hâliyle mevcut telefon sistemlerini kurmayı veya yükseltmeyi kolaylaştırıyor. Öte yandan, SIP kanalı gibi bir VoIP hizmeti, iletişim sisteminizi basitleştirebilir ve onu dijital çağa getirebilir.

PRI ve SIP teknolojileri arasında seçim yapmanıza yardımcı olmak için burada göz önünde bulundurulması gereken birkaç nokta bulunuyor. PRI ve SIP teknolojilerinin avantajlarını inceleyerek sizin için hangi teknolojinin daha kullanılabilir olduğuna karar verebilirsiniz.

SIP Teknolojisinin Artıları ve Eksileri

SIP kanalı, multimedya iletişimlerinin iletimini yönetmek için standart bir yaklaşımdır. PBX telefon sistemlerine bir alternatif olarak SIP kanalı, yerinde barındırılan ve BT ekibi tarafından yönetilen veya aylık abonelikle bir bulut sunucusunda yönetilen hizmetlerle VoIP telefonunu desteklemenin bir yoludur. 

Bir iletişim hizmeti aboneliğine SIP kanalını dâhil etmenin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Çok çeşitli medya türlerini destekler.
  • Açık bir standart olduğu için diğer platformlarla uyumludur.
  • Çoklu iletimlerin aynı anda gerçekleştiği multimedya veri iletimini destekler.
  • Kolay ölçeklenebilirlik ve hareketlilik sunar.
  • Ölçülebilir ve kontrol edilebilir maliyet tasarrufları içerir.

Günümüzde işletmeler SIP teknolojisine hızlı bir şekilde yönelmeye devam ediyor ancak bazı dezavantajları konusunda da bilgi sahibi olmak gerekir.

  • Güçlü bir bant genişliği bağlantısı gerektirir; internet bağlantısı yetersiz olan işletmeler için pek ideal değildir.
  • İnternet bağlantısı kesilirse iletişiminiz de onunla birlikte kesilir.
  • SIP kanalı, siber tehditlere karşı hassas olabilir.

Bu dezavantajlara rağmen, işletmelerin SIP kanallı bir VoIP sistemine geçiş yaparak kazanacakları çok şey vardır.

PRI Teknolojisinin Artıları ve Eksileri

PRI kanalı, analog sinyalleri fiziksel bir bağlantı üzerinden ilettiğinden kullanmak için herhangi bir veri veya bant genişliği gerektirmez. Daha eski bir teknoloji olmasına rağmen, PRI ana hatları dünya çapındaki işletmelerde hâlâ yaygındır.

İşte bir PRI kanal sistemi kullanmanın birkaç avantajı:

  • Birçok işletme hâlihazırda PRI için altyapıya sahiptir.
  • PRI kanalı, güçlü bir internet bağlantısı veya yüksek bant genişliği gerektirmez.
  • İletişim kalitesi tutarlı ve güvenilirdir.
  • Aramalar, siber saldırılara ve internetle ilgili diğer risklere açık değildir.

PRI'ın bazı dezavantajları da vardır:

  • Çalışmak için özel hatlar ve fiziksel altyapı gerektirir.
  • Dijital veya bulut tabanlı çözümlerden daha maliyetli olabilir.
  • PRI, çağrıya müdahale ve müdahale gibi güvenlik risklerine maruz kalabilir.

Hâlâ PRI çözümleri sunan birçok sağlayıcı olsa da daha fazla şirket VoIP veya SIP gibi dijital çözümleri benimsedikçe giderek daha nadir hale geliyor.

İşletmenizi ve İtibarınızı Berqnet ile Koruyun!

Sizin İçin En Uygun Olan Modeli Seçin

Her işletme için tek bir standart yoktur. İşletmeniz için gerekli olan iletişim modelini, artılarını ve eksilerini göz önünde bulundurarak tercih etmeniz gerekecektir. Sizin için üretkenliği artıracak, tasarruf etmenizi sağlayacak ve ihtiyacınız olan teknolojiyi verecek modeli seçmek faydalı olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

SIP, Session Initation Protocol’ün kısaltmasıdır. Oturum başlatma protokolü anlamına gelmektedir.

İletişim verilerini iletmek için internet kullanılan SIP teknolojisinde bir kullanıcı oluşturmak gerekir. SIP hesabı olarak da adlandırılabilir.

SIP server, IP santralinin ana parçasını oluşturur ve temelde ağ üzerindeki tüm SIP aramalarının yönetimiyle ilgilenir. SIP server aynı zamanda SIP Proxy ya da kayıt noktası olarak da bilinir.

SIP iki ya da daha fazla sayıdaki kullanıcı arasında bağlantı kurularak oturum başlatılmasını ve gerçek zamanlı protokoller aracılığıyla veri taşınmasını sağlayan bir ağ protokolüdür. Diğer bir deyişle video, ses, anlık mesajlaşma ve diğer multimedya oturumlarını içeren etkileşimli kullanıcı oturumları SIP tarafından başlatılır ve yönetilir. 

SIP desteği, aramaları telefonunuzdan başka bir dâhili hatta veya bir çalışanın cep telefonuna otomatik olarak yeniden yönlendirmenize ve bu sayede ofis dışında dahi iletişimi yönetmenize imkân sağlayan bir teknolojidir.

Kuruluşların bir ağ mimarisi kullanarak veri, video veya dosya iletmek için bakır tel bağlantısı kullanmasına olanak tanıyan, sağlayıcıdan bağımsız bir iletişim sistemidir.

PRI ağları, bir şirketin arama yapılandırmasına hızlı bir şekilde 23 hattın eklenmesine izin veren sistemlerdir. PRI sistemleri için internete daha az güvenilmesine rağmen sistemler dosya paylaşımı, video konferans ve sohbet için kullanılabilir.

Üç ISDN türünden ikisi olan PRI birincil hız arayüzü anlamına, BRI ise temel hız arayüzü anlamına gelmektedir. İkisi arasındaki temel fark, sundukları hizmet düzeyinden kaynaklanmaktadır. PRI, sunulan ana hizmeti ifade eder. BRI ise en düşük performans seviyesini -buna bağlı olarak da düşük bir fiyatla- sağlayan temel bir hizmettir.

24 Haziran 2022
Hızlı Teklif Alın