Ne Aramıştınız?

NFC Nedir? Nasıl Çalışır? Kullanım Alanları Nelerdir?

NFC, "Yakın Alan İletişimi" anlamına gelen "Near Field Communication" kelimelerinin kısaltmasıdır. 13,56 MHz frekansında çalışan bir kablosuz iletişim teknolojisidir. NFC, iki cihaz arasında kısa mesafeden (yaklaşık 10 cm) veri alışverişi yapılmasını sağlar.

İçerik Başlıkları
NFC

NFC (Near Field Communication), güvenli iletişim için geliştirilen ve sadece kısa mesafelerde kullanılan kablosuz bir bağlantı teknolojisidir.

NFC uyumlu telefonlar, kartlar ve terminaller arasında veri transferini sağlar. Akıllı telefonunuzla NFC etiketini okuyabilir ya da alışverişlerinizde hızlı ödeme yapabilirsiniz.

NFC Nedir?

Elektromanyetik indüksiyon kullanan kısa menzilli kablosuz iletişim teknolojisi, cihazların birbirine bağlanmasını ve bilgi alışverişini sağlar. İletişim sistemi çift yönlüdür ve cihazların temassız olarak P2P bağlantısı kurmasını sağlar. Kimlik doğrulama ve bağlantı, herhangi bir PIN veya şifre girilmesine gerek kalmadan tamamen otomatik olarak gerçekleşir. Veriler sadece dokunarak veya çok yakın bir mesafede bulunmak koşuluyla bir cihazdan diğerine geçebilir.

NFC Nasıl Çalışır?

Near Field Communication aracılığıyla veri iletim hızı 106, 212 veya 424 kbit/s'dir. Protokol tarafından tanımlanan maksimum mesafe 10 cm'dir. Ana frekans 13.56 MHz'dir ve bant genişliği benimsenen modülasyona bağlıdır. NFC, kablosuz etiket okuyucuları, kriptografik kredi kartı işleme ve P2P bağlantı gibi üç standartla uygulamaları etkinleştirebilir.

NFC, RFID standartlarına dayanan bir kablosuz iletişim teknolojisidir ve radyodan farklı fiziksel ilkeler kullanır. Radyolar veri iletmek için radyo dalgalarını kullanır. NFC ise manyetik alan indüksiyonuyla veri iletiyor. NFC'nin dalga boyu 22 metre ve frekansı 13.56 MHz'dir.

Verileri radyo dalgaları yerine indüksiyon yoluyla iletmenin en önemli avantajı, alanın radyo dalgalarından çok daha hızlı sönmesidir. Böylece cihazlar arasındaki konuşmaların dışarıdan dinlenebilmesi önemli ölçüde engellenir.

Çalışma prensibi açısından NFC’nin bir diğer önemli özelliği, temassız ödemeler için kullanılan kriptografik kredi kartı işlemleridir. Klasik RFID ve kredi kartı kullanımı, pasif bir etiket veya aktif kart okuyucu ile tek yönlü etkileşimdir. Açık anahtar şifrelemesi, her işlem için yeni bir kod oluştururken güvenlik kodunu açıklamaz. Kötü niyetli biri ya da bir bilgisayar korsanı bile kartınızın ayrıntılarına erişemez, çünkü orijinal kartı dinleyemezler.

NFC'nin P2P bağlantısı, daha yetenekli cihazların NFC sorgularını başlatmasına veya yanıt vermesine izin verir. Bu cihazlar arasında akıllı telefonlar, kulaklıklar, yönlendiriciler, ev aletleri ve endüstriyel ekipmanlar bulunur.

NFC Kullanım Alanları Nelerdir?

NFC, kredi kartlarının doğrulaması, erişim kontrolü, dosya aktarımı ve kablosuz bağlantılar için kullanılır. Ödemeler için birden fazla kartı tek bir telefona yüklemeyi kolaylaştırır. Akıllı telefonların sağladığı daha dinamik özelliklerle, RFID sistemlerini ve diğer temassız yetenekleri geliştirir.

Birçok telefon, Apple Pay ve Google Pay gibi NFC çiplerini ve uygulamalarını kullanmak için RFID etiketlerini destekler. Bluetooth kulaklıkların ve Wi-Fi bağlantılarının otomatik olarak eşleştirilmesi gibi etkileşimli uygulamaları da destekler. Google Nearby Share gibi yeni hizmetler, NFC kullanarak Bluetooth veya Wi-Fi direct gibi hızlı kablosuz ağları yapılandırır. Ayrıca NFC uyumlu bir cihaz, bir afişten veya reklamdan verileri veya gömülü uygulamayı otomatik olarak alabilir.

  • NFC, RFID, EMV, Bluetooth, UWB ve QR kodları gibi farklı teknolojileri içerir.
  • Apple Pay ve Google Pay gibi mobil ödemelerde
  • Ulaşım kartları üzerinden yapılan ödemelerde
  • Konser ya da tiyatro gibi etkinliklerin biletlerinde
  • Kapılar veya ofisler için erişim doğrulama sistemlerinde
  • Araba kapılarının veya kiralık scooterların kilidinin açılması gibi erişim uygulamalarında
  • Akıllı telefonları ve kulaklıkları birbirine dokundurarak eşleştiren cihazlarda
  • Wi-Fi bağlantısı gibi otomatik kurulum uygulamalarında

NFC’nin Avantajları ve Dezavantajları

Bu teknolojinin benzersiz özellikleri sayesinde hayatı kolaylaştıran çok sayıda faydaya sahiptir. En önemli faydalarından biri ödeme işlemcileri için operasyonel verimliliği artırmasıdır. Bu sayede tüketiciler için kullanım kolaylığı sağlar.

Ödeme güvenliği açısından geleneksel kredi kartlarından daha fazla güvenlik ve kullanım kolaylığı sunar. Bu sayede kullanıcıların dinamik olarak birden fazla kart arasından seçim yapmasına olanak tanır.

Diğer yandan bu teknoloji çalışma mesafesinin çok kısa olması uygulamaları sınırlar. Ayrıca diğer protokollerle kıyaslandığında daha yavaştır. Hem mesafe hem de hız açısından değerlendirildiğinde akıllı telefonlarda hassas veriler gerektiren uygulamalar için kullanılabilirliği sınırlıdır. Çip teknolojisi açısından R kodları ile kıyaslandığında çoğu uygulamaya entegre edilmesi kolay değildir.

Referans Bağlantılar

Sıkça Sorulan Sorular

NFC’yi akıllı telefonunuzda devre dışı bırakmayı seçebilirsiniz. Android telefonunuzun “Ayarlar” uygulamasına gidip “Bağlı cihazlar” sekmesine giderek ve NFC anahtarını “Kapalı” konuma getirerek NFC'yi kapatabilirsiniz. iPhone'da ise “Ayarlar” uygulamasında, “Gizlilik” sekmesini seçtikten sonra reddetmek istediğiniz uygulamayı seçebilir ve NFC özelliğini kapatabilirsiniz.

Hayır, tüm akıllı telefonlarda NFC bulunmaz. Eski akıllı telefonlar ve düşük bütçeli telefonlar bu teknolojiyi kullanamayabilir ancak 2022'de ana akım çoğu telefonda NFC özelliği yaygındır.

NFC etiketleri, bilgi içerebilen ve NFC özellikli bir cep telefonu veya tablet tarafından kolay ve hızlı bir şekilde okunabilen antenli mikroçiplerdir.

NFC teknolojisi, özel bir RFID teknolojisi türüdür. RFID'nin 134.2 kHz, 13.56 MHz, 960 MHz ve 2.45 GHz olmak üzere dört alt kategorisi vardır.

6 Ekim 2023
Hızlı Teklif Alın