Ne Aramıştınız?

Network Uzmanı Olmak İsteyenlere Tavsiyeler

Çalışmalarında bilgisayar kullanan her kurum ve şirketin bağlandıkları kendi ağları bulunmaktadır.

İçerik Başlıkları
network uzmanı

Özellikle de pandeminin başlangıcından itibaren uzaktan (remote) çalışma yöntemi yaygınlaştıkça bu ağların bakımı ve korunması çok daha önemli bir hâl almıştır. Şirketlerin ve kurumların networklerinin bakım ve korunması için bu alanda uzman olan çalışan ya da çalışanlara ihtiyaçları olur. Network ya da ağ uzmanı denilen bu kişiler sistemlerin performansını en iyi şekilde gösterebilmesi, bilgi akışının kusursuz bir şekilde devam edebilmesi ve güvenliğin sağlanması için çalışırlar.

Network uzmanları iş yerlerinin ve organizasyonların bilgisayar ağlarının işletmenin ihtiyaçlarına göre en doğru şekilde ayarlamakla yükümlülerdir. Network uzmanları işletmelerin içinde bulunduğu sektöre ve büyüklüklerine göre farklı pozisyonlarda çalışabilirler. Network uzmanlarının görev tanımları arasında gerekli programların yüklenmesi, yapılandırılması, kullanıcılara destek sağlanması, gerekli bulunan programların ve donanımların satın alınması ve bu işlerin hepsinin yönetimi sayılabilir. Ayrıca çalışma alanları da benzer şekilde çeşitlilik gösterebilir. Kimi network uzmanları kontrol operasyonları alanında uzmanlaşırken kimileri veri kurtarımı ya da güvenlik alanında çalışmayı tercih edebilir.

Network uzmanları günümüzde yalnızca network güvenliği alanında hizmet veren şirketlerce değil, neredeyse her sektörden ve her büyüklükten işletmeler tarafından aranmaktadır. Bu kapsamda hastaneler, özel okullar ve üniversiteler ve ağ bağlantısı ile bilgisayar kullanan bütün büyük şirketler network uzmanlarına ihtiyaç duymaktadır.

Network uzmanlarının çalışma biçimleri geleneksel 9-5 arası çalışma şeklinden daha farklı olabilir. Kimi şirketler çalışanlarının ofise gelmelerini isterken özellikle de pandeminin başlangıcından itibaren büyük bir kısmı evden çalışmaya izin vermektedir. Bütün bunların yanında network sorunlarının ne zaman çıkacağı belli olmadığı için network uzmanlarının mesai saatleri dışında ya da hafta sonu çalışmak zorunda olmaları da sık olmasa da yaşanan durumlardır.

Network Uzmanları Ne Yapar?

Network uzmanlarının iş tanımları çalıştıkları işletmeye ya da kuruma, içinde bulundukları sektöre ve bunlara ek olarak işletmenin büyüklüğüne göre değişkenlik gösterecektir. Büyük şirketlerde tek bir network uzmanı yerine daha çok sayıda bu alanda görev alan kişi olduğu için herkes bu disiplinin farklı bir alanında özelleşebilir. Öte yandan daha küçük şirketlerde ise farklı sorumluluklar alma fırsatı bularak kendilerini geliştirebilirler.

Network uzmanlarının görev tanımlarını sıralamak istersek özet olarak şöyle bir liste çıkarabiliriz:

  • Network (ağ) kurumu network uzmanlarının ana görevidir. Kurulum için gerekli yazılım ve donanımların seçilmesi, bunların bütçeye uygunluğunun belirlenmesi, bunların kurulumunun ya da kurulumun gözetmenliğinin yapılması bu görevin kalemleri arasında yer alır.
  • Ağ bakımı kurulumdan bir sonraki adım olmakla birlikte kurulumun aksine sürekli olarak devam eden bir görev niteliğindedir. Network üzerindeki sorunları yakından takip etmek, gerekli çözümleri sağlamak, ağ performansının olabilecek en yüksek düzeyde olduğundan emin olmak ağ bakımı içinde yer alır.
  • Network güvenliğinin sağlanması network uzmanlarının önemli görevlerinden biridir. Network uzmanları güvenli ağ erişim protokollerinin izlendiğinden emin olmalı, izleme ve değerlendirmeyi sürekli görevi hâline getirmelidir. Şirket içinde ağ erişimi olan bütün kullanıcıların siber güvenlik hakkında bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi de yine network uzmanından beklenen iş tanımı arasında yer alır.
  • Network güncelleme işlemleri network uzmanlarının sorumlulukları içinde bulunur. Ağın sorunsuz çalışması için gerekli güncellemelerin yapılması, gerekiyorsa yazılım ve donanımlarda değişikliğe gidilmesi için haber verilmesi ağ uzmanlarından beklenir.

Network uzmanlarından genel olarak beklenen görevlerin bir özetini çıkarmak gerekirse; öncelikle bilgisayar ağlarında çıkan sorunları belirlemek, bunlar için çözümler üretmek, gerekli birimlere tavsiyelerde bulunmak ve çözümü yürürlüğe koymak diye sayılabilir. Network uzmanları ayrıca zaten var olan IT altyapısından, kurulu programlarından, bilgisayar ağlarından ve sunucu (server) ağlarından sorumludur. Bunların kurulumu, güncellenmesi, bakımının yanında test edilmesi ve yapılandırılması da network uzmanlarının görevleri arasındadır.

Network uzmanlarının ağın her kısmıyla ilgili olması beklenir. Bütün sorunların, çözümlerin, tamirlerin ve acil çıkan durumların not alınması ve belgelendirilmesi gereklidir. Geçmişe dönük bilgiler acil durumlarda son derece gerekli ve önemli olabilir. Bunların yanında network iş akışının ve güvenlik gerekliliklerinin sürekli olarak incelenmesi, gözetim altında tutulması da çok büyük önem taşır. Bu takip sonucunda geliştirilmelerin yapılması ya da önerilmesi de network uzmanının görevleri arasında yer almaktadır. Network uzmanları ayrıca ağın yeni programları ve donanımlarının güncellenmesi gerektiğinde gerekli bilgilendirmeleri yapar. Kimi düzenlerde programların seçilmesi, bütçeye uygunluğunun belirlenmesi ve kurulumu da network uzmanlarının sorumluluğundadır.

Gündelik sorumlulukları arasında ise ağın çalışma performansına dair verilerin sürekli bir şekilde toplanması, bu verilerin belirli periyotlar arasında analiz edilmesi bulunur.

Network Uzmanları Nerelerde Çalışabilir?

Hedefleriniz arasında bir network uzmanı olarak çalışmak varsa şanslı sayılırsınız. Network uzmanlarının bugünün olduğu kadar geleceğin de en çok aranan meslek sahipleri olacağı öngörülmektedir. Dünya üzerinde işlemlerini ve iletişimlerini bilgisayar ağı üzerinden yapmayan pek az kurum ve işletme kalmış durumdadır. İleriki yıllarda özellikle de siber suçların, bununla da bağlantılı olarak siber suçlar nedeniyle kaybedilen yüksek para miktarının artışıyla ağ uzmanlarına çok daha fazla ihtiyaç duyulacaktır.

Bir network uzmanı olarak her şeyden önce ağ güvenliği ve siber güvenlik alanlarında uzmanlaşmış IT şirketlerinde çalışabilirsiniz. Bunların dışında eğitim, sağlık, finans ve telekomünikasyon gibi sektörlerde de her zaman network uzmanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Kapsamlı bir eğitim alır, kendinizi sürekli olarak geliştirir ve elinizden geldiğince tecrübe kazanırsanız her zaman aranan ve başarılı bir network uzmanı olmanız kaçınılmaz olacaktır.

Network Uzmanı Olmak İçin Nasıl Bir Eğitim Almak Gerekir?

Network uzmanı olmaya karar verdiyseniz ve henüz üniversiteye girmediyseniz bilgisayar ve teknoloji ağırlıklı bir bölüm okumayı hedef edinebilirsiniz. Bilgisayar mühendisliği, elektronik mühendisliği ya da yazılım mühendisliği bu bölümlerden birkaçıdır. Bu bölümlerden birine giremediyseniz analitik düşünme becerilerinizi geliştirecek matematik mühendisliği gibi bölümleri tercih edebilir, seçmeli dersler ve sertifika programları ile kendinizi geliştirebilirsiniz.

Üniversite eğitiminiz sırasında temel programlama ve kodlama bilgileri, bilgisayar ağ kurulumu, ağ dizaynı, güvenlik, router ve switch konularına ağırlık veren dersleri alırsanız kendinizi doğru bir şekilde network uzmanı olmak üzere yetiştirebilirsiniz.

Mutlaka aklınızda bulundurmanız gereken şey ise; IT alanında hangi mesleği seçecek olursanız olun aldığınız eğitimler tek başına yeterli olmayacaktır. İster siber güvenlik uzmanı olmak isteyin, isterseniz network uzmanı; bu alanda çalışmak istiyorsanız meraklı, araştıran ve çalışan bir insan olmak kişiliğinizin bir parçası olmalıdır. IT hızla değişen, sıklıkla yeni güncellemelerin geldiği bir alan olduğu için üniversite eğitiminiz asla tek başına yeterli olmayacaktır.

Network uzmanlığı alanında bir sertifika sahibi olmanız sadece meslekte uzmanlaşmanız için değil, yeterliliğinizi işverenlere kanıtlamanız için de iyi bir seçim olacaktır. CompTIA Network+ sertifika programı bunun için idealdir. Network uzmanlığı alanında pek çok farklı sertifika olsa da bunların hepsini iş yaşamınıza başlamadan almayı planlamamalısınız. Sertifika programlarının yüksek ücretlerini de göze aldığınız zaman önce çalışarak tecrübe edinmeyi, arkasından uzmanlaşmak istediğiniz yöne göre kariyer yolunuzu çizmeyi denemelisiniz.

Network Uzmanlığı Eğitimleri Nelerdir?

Network uzmanı olmak için almanız gereken eğitimleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Network eğitimi
  • Temel Linux
  • Windows 10
  • Windows Server 2019
  • Exchange Server 2019
  • SQL Server
  • Hyper-V
  • Veeam Backup & Replication
  • Bulut Teknolojileri

Sıkça Sorulan Sorular

Network uzmanları IT sektöründe son derece rahat iş bulabilirler. Bunun yanı sıra çalışma şekillerinde bilgisayar ağ bağlantısından yararlanan sektörlerde, yani kısacası neredeyse bütün sektörlerde iş bulmaları mümkündür.

Yeni mezun bir network uzmanının 2022 yılı itibariyle 5,000 TL civarında bir başlangıç maaş alması beklenir.Türkiye genelinde ortalama network uzmanı maaşı ise 9,000 TL civarında belirlenmiştir. Eğitim seviyeniz, sertifikalarınız ve yetenekleriniz gibi unsurlar maaşınızı etkiler ve maaşınızın yükselmesini sağlar. Özellikle de tecrübeniz arttıkça maaşınızın da artacağını unutmamalısınız.

Network uzmanı olarak yeterince tecrübe kazandığınızda ve yeteneklerinizi kanıtladığınızda kıdemli network uzmanı pozisyonuna yükselirsiniz. Bu pozisyon için gereklilikler çalışılan yere göre değişkenlik gösterir. Kıdemli olduğunuz zaman sorumluluklarınız da artacaktır.

Network uzmanlığı eğitimi bu meslek alanında çalışmak isteyenlere ağ sistemlerinin kurulumu, bakımı ve güvenliği alanında güncel bilgileri veren bir eğitimdir. Bu eğitimde kablo teknolojileri, ağ çalışma yapısı ve mantığı ile temel bilgiler verilir. Verilen temel bilgiler switch, router, firewall ve gateway cihazlarının kullanımı ve konfigürasyonları gibi teknik ve pratikte kullanılacak bilgilerle tamamlanır.

Network departmanı hem kablolu hem de kablosuz ağların tasarımı ve kurulumundan sorumludur. Bunların arasında hem bilgisayarların hem de diğer cihazların bağlantıları ve telekomünikasyon işlemleri bulunur. Ağların elektronik donanımlarının satın alınması ve bakımı da yine network departmanının görevleri arasındadır.

15 Nisan 2022
Hızlı Teklif Alın