İşyerinde Verimliliği Artırmanın Yolları Nelerdir?
İşyerinde verimlilik konusu günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte farklı dinamiklerle açıklanıyor.
İşyerinde verimliliğin artırılabilmesi için öncelikle verimliliği etkileyen faktörlerin tanımlanması gerekiyor. Günümüzde işyeri dinamiklerini daha çok bilgi teknolojileriyle sağlanan çalışmalar oluşturuyor. Yani bilgisayarlar, tabletler gibi aygıtlarla işletme için yapılan çalışmaların kontrolü, verimliliği oldukça fazla etkiliyor.
Finansal açıdan bakıldığında işyerinde çalışanların verimliliğini olumsuz etkileyen her türlü kayıp işverene zarar olarak dönüyor. Personelin interneti nasıl kullandığı verimliliği etkileyen en önemli faktörlerin başında geliyor. İşyerinde verimliği etkileyen başlıca faktörler şöyle sıralanabilir:
- Çalışma alanının fiziki koşulları (havalandırma, aydınlatma, ses ve gürültü yalıtımı vb.)
- İşyerindeki kurum içi ilişkiler
- Üretim faktörleri
- Çalışanların özellikleri ve motivasyonları
- İş gücü verimliliği
- Teknolojik olanakların kullanımı
- Emek-ücret dengesi
- Çalışanların zamanını iyi kullanması
- Zaman-emek-ücret dengesi
Verimliliği Etkileyen Teknoloji Öğeleri
Çalışanların bir işyerinde verimli çalışabilmesi için sunulan teknolojik öğeleri kesinlikle işyeri odaklı kullanmaları gerekiyor. Ancak günümüzde internet kullanımı çalışanlar için farklı kaçış odakları olarak görülebiliyor. İş stresini internet ağı üzerinde farklı şekillerde atmaya çalışan personel, büyük zaman ve iş gücü kaybına neden olabiliyor.
Verimliliği etkileyen teknoloji öğelerinin başında internet erişimi ve kullanımı yer alıyor. İnternet kullanımında verimliliği etkileyen konular şöyle sıralanabilir:
Masum Görünen Sosyal Medya
İnternet kullanımının işyeri verimliliği ve başarısına katkı sağlayacak şekilde düzenlenmesi günümüz iş dünyasının en önemli sorunları arasında yer alıyor. Hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş olan sosyal medya, işyaşamında verimliliği olumsuz etkiliyor. Çalışanların iş saatlerinde sosyal medyada fazla zaman geçirmesi zaman yönetimini ve kontrolünü olumsuz etkilerken, dikkatlerinin de dağılmasına neden oluyor.
Zaman, her iş sektöründe en önemli ve kıymetli kaynak. Sosyal medyaya iş ağı üzerinden tüm gün bağlı olan çalışanların zamanlarını ister istemez sosyal medyada çok harcadığı ise bilinen bir gerçek. Tam burada devreye giren internet filtreleme sistemleri, çalışanların verimliliğini artırmak için uygulanıyor. Sosyal medya kanalları gibi çalışanları olumsuz etkileyecek internet kanallarına erişimi engelliyor.
Bir gün içinde bitebilecek birçok iş, sosyal medyanın çaldığı zamana kurban gidebiliyor. Zaten bilgisayar başında çok vakit harcayan çalışanların dinlenme zamanlarını daha verimli kullanmaları da önemli. Sosyal medyada sürekli zaman geçirmek, gönderilmesi gereken maillerin hatalı gönderilmesi gibi iş başarısını etkileyecek olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. TeamLease şirketi tarafından hazırlanan İş Dünyası Raporu’na göre, çalışanların işyerindeyken sosyal medyada geçirdikleri günlük ortalama süre; 2 saat 21 dakika. Rapora göre, toplam verimliliğin %13’ü sadece sosyal medya bağımlılığı nedeniyle kaybediliyor.
Başlanıldığında Bitmeyen Oyunlar
İnternet üzerinden oyun oynamak 3 insandan birinin alışkanlığı haline gelmiş durumda. Alışkanlıktan öte bir bağımlılık yaratan bu oyunlar, gün içinde çalışanların da vazgeçemediği ve zaman harcadığı internet odakları oluyor. Ancak oyun sitelerinin yalnızca zaman kaybına neden olmaktan daha vahim sorunlar yarattığını da söyleyebiliriz. İşletme ve müşteri verilerinin gizliliğini tehdit eden oyun siteleri sebebiyle çalışanlar farkında olmadan veri hırsızlığına olanak tanıyabiliyor. Yani şirket ağından kötü amaçlı yazılım barındıran bir oyun sitesine ya da bahis sitesine girildiğinde yazılım sahipleri için tüm şirket bilgilerine erişim mümkün hale geliyor.
Bilgisayar oyunlarının en önemli olumsuz etkilerinden bir diğeri ise beyni etki altına alıyor olmaları. Çalışanların gerçek dünyadan uzaklaşmasına neden olan oyunlar, iş verimliliği açısından birçok olumsuz durum yaratıyor. Bilgi alışverişinde ve raporlarda hata yapılması, kolay işlemlerin bile fazla zaman alması, iş için yapılacak araştırmaların gerektiği gibi yapılamaması, oyunların çalışanların iş verimliliğini olumsuz etkileyen sonuçları arasında yer alıyor.
Okudukça Zamanı Unutturan Haber Siteleri
Çalışanların haber sitelerinde çok fazla zaman harcaması, odak noktalarının işyerinde değil de başka yerde olmalarına neden oluyor. Sosyo-kültürel olarak olumsuz etki yaratacak haberler, çalışanların duygusal olarak etkilenmesine ve kendilerini işe verememelerine neden oluyor. İnternet sürekli bilgi bombardımanı yaratıyor. İş sahasında haber sitelerinde sürekli zaman geçiren çalışanların dikkatlerinin dağılmaması mümkün değil. Haber sitelerinde yer alan haberler, çoğunlukla insanların haber linkine tıklaması için oldukça merak uyandırıcı bir üslupla sunuluyor. Görsel ve içerik olarak dikkat çekici unsurlar taşıyan haberler, çalışanların zihinsel aktivitelerini etkileyerek hatalı işler yapmalarına neden oluyor. Toplantılara geç kalma, gönderilmesi gereken işlerin gönderilmemesi gibi iş verimliliğini olumsuz etkileyecek sorunlar meydana geliyor.
İşletmelerde İnternet Filtreleme Sistemi Neden Gereklidir?
İşletmelerde zamanın nasıl kullanıldığı işletmenin verimliliğini doğrudan etkiliyor. İşletme personeli işyerinde internet kullanımı konusunda zaman kaybına neden olacak, işletmeyi zarara sokacak şekilde hareket edebiliyor. Bu durum artık günümüzde neredeyse tüm ofislerde karşılaşılan bir durum olarak gözlenebiliyor. Sosyal ağ siteleri olan Facebook, Twitter, Friendfeed, Myspace gibi siteler alışkanlık yapan ve zamanın iş odaklı olmayacak şekilde boşa harcanmasına neden olabilecek siteler olarak oldukça yoğun kullanılıyor.
İşletmelerde çalışanların zararlı yazılım içeren sitelere fark etmeden girmesi bilgisayar sistemlerinin çökmesine neden olabiliyor. İşyerinde bilinçsiz internet kullanımı herhangi bir bireyin bilinçsiz internet kullanımından çok daha büyük zararlara neden olabiliyor. Çalışanlar bilmeden şirketin tüm verilerinin hacklenmesine bile neden olabiliyor. Bu siber saldırılar, çok büyük şirketlerin de başına gelmiş ve çok büyük zararlara uğratmış internetin karanlık yüzü olarak günümüzde önemli bir yer teşkil ediyor.
Veri hırsızlığı ise bir şirketin başına gelebilecek en kötü durumlardan biri. Çünkü müşterilerin özel bilgilerinin çalınması firmaya olan güvenin yıpranmasına neden oluyor. Bir firmanın bilgisayarlarında finansal veriler, kişisel veriler, firmanın strateji planları gibi birçok farklı veri bulunuyor. Veri güvenliği olmayan firmalar için siber saldırılar her zaman tehdit oluşturuyor. Her geçen gün başka bir firmanın daha veri hırsızlığına maruz kaldığını görüyoruz. Bilişim suçları giderek artarken, çalınan verilerin ne yapıldığı da araştırılıyor.
En İyi Çözüm İçin Berqnet Firewall Cihazı
Tüm işletmelerin siber güvenlik sorunlarını çözmek için ürün ve hizmetler sunan Berqnet, internet kullanımlarınızı 5651 sayılı kanuna uygun şekilde kayıt altına almanızı sağlayacak çözümler yaratıyor. Berqnet Firewall Cihazı, yasanın öngördüğü unsurlara uygun çalışıyor; firmanızı siber saldırılara karşı koruyor, internet kayıtlarınızı tutuyor ve çalışanlarınızın interneti güvenli ve verimli kullanmasını sağlıyor.
18 Eylül 2018