Ne Aramıştınız?

Honeypot Nedir? Hangi Amaçlar için Kullanılır?

Honeypot, saldırganları izlemek ve onları sanal bir tuzağa çekmek amacıyla kullanılan bir güvenlik mekanizmasıdır.

İçerik Başlıkları
honeypot

Honeypot mantığına göre, bir kuruluş bilinçli olarak bir cihazını riske atar. Bu cihaz saldırganların hedefi haline gelir ve böylece kuruluşlar siber açıklarını ve güvenlik zafiyetlerini tespit etme ve iyileştirme fırsatı bulurlar. Honeypot yazılımlardan ağlara, dosya sunucularından yönlendiricilere kadar birçok farklı bilgi işlem cihazına uygulanabilir.

Honeypot ortamında, siber suçluların ilgisini çekebilecek değerli bilgi ve veriler, sanki gerçek sistemin bir parçasıymış gibi sunulur. Ancak gerçekte tüm veriler izole edilmiş olup, kuruluşun temel amacı saldırganları izlemek ve analiz etmektir. Dolayısıyla, honeypot araçları, saldırgan davranışlarını anlamak için kullanılan bir tür siber aldatma teknolojisi olarak kabul edilebilir. Güvenlik ekipleri, siber saldırganlar hakkında istihbarat toplamak ve güvenlik ihlallerini araştırmak için honeypot mekanizmasından faydalanır. Peki, honeypot tam olarak ne için kullanılır ve siber güvenlikte honeypot ne anlama geliyor?

Honeypot Nasıl Çalışır?

Honeypot teknolojisi, siber güvenlik alanında kuruluşlara birçok önemli fayda sağlar. Honeypot sistemleri saldırganları kandırmak için gerçekmiş gibi sunulan uygulamalar ve sistemler olarak kullanılır. Honeypot, karmaşık bir algoritma gerektirmeyen basit, ama etkili bir mekanizmaya sahiptir ve saldırı tespit araçları olan Intrusion Detection System’e benzer bir mantıkta çalışır. Honeypot belirlenen girişlerdeki saldırıları analiz ederek BT ekiplerine log kayıtlarını iletir.

Honeypot teknolojisi, exploit ve spam hareketlerini tespit etme gibi farklı işlevler için de kullanılabilir. Ayrıca, farklı ağlar üzerinde konumlandırılan honeypotlar sayesinde ağ saldırılarının zayıf noktalarını analiz etmek mümkün hale gelir. Honeypot saldırısına bir örnek olarak, bir finans kurumunun ağına yönelik bir durum düşünelim: Honeypot, kredi kartı bilgilerini ele geçirmeye çalışan saldırganları tuzağa düşürmek için kurumun müşteri fatura sistemini taklit edebilir. Bu, saldırganları sisteme çekmek için kullanılan bir stratejidir. Saldırganlar sistem içine girdikten sonra kimlikleri ve kullandıkları teknik hakkında bilgi edinmek ve finans kuruluşunun siber güvenlik açıklarını belirlemek mümkün olur.

Honeypot Çeşitleri Nelerdir?

Siber güvenlik alanındaki çeşitli tehditleri belirlemek için kullanılan honeypot tuzaklarının birçok çeşidi vardır. İşte en yaygın honeypot çeşitleri:

  • E-posta veya spam tuzağı: Bu honeypot çeşidi otomatik adres toplayıcılarının tespit edebileceği bir alana hayali bir e-posta adresi yerleştirir. Bu e-posta adresi gerçek kullanıcılar tarafından görüntülenmediğinden adrese gönderilen tüm gönderiler istenmeyen e-posta bölümüne aktarılır. Böylece şirketler e-posta gönderen saldırganı ve IP adresini kolayca engelleyebilir.
  • Tuzak veri tabanı: Tuzak veri tabanı kurumların olası yazılım güvenlik açıklarını, siber altyapı eksikliklerini ve şirket içindeki kötü amaçlı kişileri tespit etmesine yardımcı olan gerçek dışı bir veri kümesidir. Tuzak veri tabanı aracılığı ile saldırgan tarafından kullanılan teknikler detaylıca analiz edilir.
  • Kötü amaçlı yazılım Honeypot: Bu tür honeypot, tehdit içermeyen kontrollü ortamlarda kötü amaçlı saldırılarını ortaya çıkarmak için kullanılan belirli yazılım uygulamalarını veya programlama arabirimlerini taklit eder. Bu sayede potansiyel tehdit ve aktörler rahatlıkla tespit edilebilir.
  • Örümcek honeypot: Spam tuzaklarına benzer bir şekilde örümcek honeypotlar da otomatik tarayıcılar tarafından erişilen bağlantılar ve web sayfaları oluşturur. Bu, örümcek olarak bilinen bu web botlarını tespit etmeye yardımcı olur. Böylece kötü niyetli botlar ve reklam ağı tarayıcılarının nasıl engelleneceği hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Honeypot Etkileşim Düzeyleri ve Türleri

Honeypot teknolojisini karmaşıklığına ve etkileşim düzeyine göre çeşitli sınıflara ayırmak mümkün. Gruplandırma honeypot tuzaklarının hangi amaçlar için kullanılması gerektiğini belirlemek açısından önemlidir. Honeypot tekniği etkileşim düzeyine göre üçe ayrılır:

  • Düşük etkileşimli honeypotlar: Daha az kaynak tüketen düşük etkileşimli honeypotlar, saldırgan hakkında temel bilgiler toplamayı amaçlar. Bu tip honeypot sistemi kolayca kurulabilir, ancak ileri seviye tuzakları tespit etme açısından yetersiz kalabilir.
  • Yüksek etkileşimli honeypotlar: Birden çok veri tabanı ve ağlar üzerinde kurulan yüksek etkileşimli honeypot siber saldırganlarla daha uzun süreli etkileşim içinde olur. Bu tip honeypot tuzaklarıyla siber saldırganların kimliklerinden kullanılan tekniğin detaylarına kadar derin bir bilgi elde edilir. Kaynak tüketimleri daha yüksek olan bu sistemler, BT ekiplerine nitelikli bilgi sağlar.
  • Aldatma teknolojisi: Honeypot teknolojisinin yeni bir trendi olan aldatma teknolojisi, honeypotların yapay zeka ve makine öğrenim araçları ile entegre olması anlamına gelir. Akıllı otomasyon araçlarıyla desteklenen bu honeypot tipi, yemleri bilgilerin daha hızlı ve etkin şekilde elde etmesine katkı sunar.

Siber Güvenlikte Honeypot Önemi

Siber güvenlik alanında BT ekipleri tarafından kullanılan honeypot tuzakları kurumun siber tehditlere karşı önlem almasında önemli rol oynar. Honeypot trafiğini takip ederek aşağıdaki durumlar hakkında istihbarat toplamak mümkün olur:

  • Siber saldırganların kim olduğu, hangi IP adresini kullandığı
  • Siber tehdidin gelişmişlik düzeyi
  • Siber suçluların hangi yöntemleri kullandığı
  • Saldırganların hangi verilerle ve sistemlerle ilgilendiği
  • Siber güvenlik altyapısının ne kadar güçlü olduğu

Şirketler siber ağ güvenliğinde honeypot tuzaklarını kullanarak siber tehditlerin niteliğini kolayca anlayabilir ve siber güvenlik yatırımlarını en doğru şekilde yönlendirebilirler. Ayrıca, honeypot sistemi ile kurumun potansiyel siber güvenlik açıkları da belirlenmiş olur.

İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Koruyun

Siz de şirketinizin siber güvenlik altyapısını güçlendirmek ve siber tehditleri kontrol altına almak için honeypot uygulamalarına ek olarak Berqnet’in SASE ve Firewall cihazlarını tercih edebilirsiniz. Ağınızda güvenli VPN olanağının yanında web ve uygulama filtreleme özelliklerini de kullanarak siber güvenlik altyapınızı daha da güçlendirebilirsiniz. Berqnet’in merkezi yönetime imkan tanıyan internet güvenlik sistemleri sayesinde karmaşık siber güvenlik sorunlarını ortadan kaldırabilir ve şirket maliyetlerinizden tasarruf edebilirsiniz. BT süreçlerini verimli hale getirecek tüm siber güvenlik çözümleri Berqnet’te!

Sıkça Sorulan Sorular

Honeypot kullanımı şirketlerin siber güvenliğine önemli katkılar sağlar. Honeypot avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Yanlış alarm durumlarını azaltmaz
  • Saldırgan davranışlarını analiz etme
  • Siber güvenlik programlarının gözden kaçırdığı noktaları bulma
  • Düşük veri gereksinimi
  • Saldırıların tespiti konusunda uzmanlaşma

Honeypot kullanımı genellikle şirketler için avantajlı olsa da bazı durumlarda dikkatli olmak gerekebilir. Honeypot dezavantajları şu şekildedir:

  • Honeypot operasyonlarında tek bir veri giriş noktası kullanılır. Eğer saldırgan durumu fark eder ve honeypot tuzakları ile ilgilenmezse saldırganın tespiti oldukça zor hale gelebilir.
  • İyi şekilde planlanmamış bir honeypot operasyonu kritik sistem bilgilerini ve hatta tüm sistemi risk altına alabilir.

Honeypot sistemlerine ek olarak bazı yapılandırmalar honeypot ağı kullanımı da gerektirebilir. Özellikle büyük ve çok sayıda ağı izlemek için bal ağı kullanımı da tercih edilir. Bunlar ağ üzerinde yapılan büyük çaplı veri ihlallerinin açığa çıkarılmasına yardımcı olabilir. Honeypot ağı ve honeypot sistemlerinin birlikte kullanılması, çeşitli analiz araçlarıyla birlikte, büyük ölçekli şirketlerin siber güvenlik çözümlerinin geliştirilmesine önemli ölçüde katkıda bulunur.

7 Ağustos 2023
Hızlı Teklif Alın