Şirketler Güvenli Web Ağ Geçidi ile Web Tabanlı Tehditlerden Nasıl Korunur?
Veri ihlallerinde pandemi döneminde küresel çapta kaydedilen 3 kat artış, siber tehditleri şirketler için daha önce olmadığı kadar büyük bir riske dönüştürüyor. Uzaktan çalışanların şirket kaynaklarına kendi cihazlarından erişmesi, birçok yeni güvenlik açığını ortaya çıkarıyor. İşletmelerin bu açıklardan kendilerini korumak için kullandıkları güvenlik protokollerinden biri olarak da Güvenli Web Ağ Geçitleri öne çıkıyor.
Türkçeye “Güvenli Web Ağ Geçidi” olarak geçen Secure Web Gateway (SWG) çözümleri, şirketlere yetkisiz veri aktarımını önlemeye yardımcı olan özelleştirilebilir politikalara dayalı olarak, ağ trafiklerini ve kurumsal kaynaklarına erişimi kontrol etme olanağı sunuyor. Gelin, SWG'lerin ne olduğuna yakından bakalım.
Güvenli Web Ağ Geçidi Nedir?
İngilizcede SWG olarak kısaltılan Güvenli Web Ağ Geçidi, şirket kaynaklarını etkili bir şekilde koruyabilen ve her erişim talebi için belirli güvenlik politikalarını uygulayabilen bir siber güvenlik çözümüdür. SWG, şirket içi ya da bulut tabanlı bir ağ güvenliği çözümü olarak sunulabiliyor ve çalışanlarla internet arasında bir ara bellek görevi görüyor.
Güvenli Web Ağ Geçidi, kullanıcılardan ya da cihazlardan gelen her isteği kapsamlı bir şekilde inceleyerek yetkisiz erişim ya da kötü amaçlı yazılım olup olmadığının kontrolü için şirket güvenlik politikasıyla karşılaştırıyor. Bu sayede bir saldırı durumunda SWG, virüslü ya da yetkisiz cihazları tanımlayabiliyor ve erişimi kısıtlayarak hasarı en aza indirmek için en uygun önlemleri alıyor.
SWG çözümü, bulut platformlar sayesinde herhangi bir özel donanım ve yazılım lisansı gerektirmeden dünyanın her yerinden uzak çalışanlar tarafından kullanılabiliyor. Güvenli Web Ağ Geçidi, merkez ofislerden uzakta çalışırken bile çalışanların şirket güvenlik politikası tarafından korunmasını, yetkisiz erişimlerin kolaylıkla engellenmesini mümkün kılıyor.
Güvenli Web Ağ Geçidi Çözümünün Temel Özellikleri
Hassas şirket kaynaklarını dış müdahalelerden ve yetkisiz erişimlerden korumak için uygulanan çeşitli güvenlik önlemlerine sahip olan Güvenlik Ağ Geçidi çözümleri, temel olarak aşağıdaki özellikleri içeriyor:
Uygulama Kontrolü: Güvenli Web Ağ Geçidi, kullanıcı kimliğine dayalı kurumsal web güvenlik politikaları uygulayarak gerektiğinde kullanıcı ya da cihaz erişimini engeller veya sınırlandırır. Bu sayede kimlik doğrulama olmadan bağlantı kurulamadığından veri ihlali olasılığı en aza indirilir.
Virüslerden ve Kötü Amaçlı Yazılımlardan Koruma: Güvenli Web Ağ Geçidi çözümleri, bağlı cihazları ve şirket ağını virüslere ve kötü amaçlı yazılım tehditlerine karşı sürekli olarak izler ve riskleri etkin bir biçimde bertaraf eder.
URL Filtreleme: URL filtrelemesini uzak cihazlara uygulayabilen SWG çözümleri, çalışanların kötü niyetli web içeriklerine erişmesini engelleyebilir. Bu sayede birçok sızıntı ve ihlal riski de ortadan kalkar.
Veri Kaybı Önleme: Tüm ağ trafiğini ve veri hareketlerini sürekli izleyen Veri Kaybı Önleme (Data Loss Prevention | DLP) protokolleri, hassas kaynakların şirket ağının dışına sızdırılmasını önler.
Gerçek Zamanlı Ağ Trafiği Kontrolü: Web trafiğini gerçek zamanlı takip edebilen Güvenli Web Ağ Geçidi çözümleri, güvenlik politikasını esas alarak yetkilendirilmemiş kullanıcı ve cihazlardan gelen bağlantı girişimlerini etkin bir şekilde engeller. Esas alınan güvenlik politikaları kolaylıkla değiştirilebilir ve şirketlerin özel iş ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir.
SWG - SASE Mimarisinin Temel Bileşeni
Kapsamlı erişim kontrolü yetenekleri olsa da Güvenli Web Ağ Geçidi çözümü, iş akışı yönetimi ve kayıt gibi işlevler sunmadığından şirketlerin karmaşık ağ yapılarını tek başına korumak için yeterli olmuyor. Şirketler büyüdükçe, güvenlik ihtiyaçları basit bir SWG'nin sunduklarının ötesine geçebiliyor. Bu durumda, SASE mimarisini benimsemek en iyi strateji haline geliyor.
İngilizcede SASE olarak kısaltılan Güvenli Erişim Hizmeti (Secure Access Service Edge), bulut tabanlı bir mimari aracılığıyla güvenli bir geniş alan ağı (wide area network | WAN) sağlamak için tasarlanan en güncel siber güvenlik teknolojisi olarak öne çıkıyor. Verileri merkezi bir sunucuya taşımayan ve böylece ağ performansını azaltmayan SASE, şirketlerin kaynaklarına güvenli ve hızlı bir biçimde erişmesini mümkün kılıyor.
Güvenli Web Ağ Geçidi çözümleri, SASE mimarisinin önemli bir parçası olarak konumlanıyor. SASE'nin şirketlere kapsamlı tehdit önleme ve erişim kontrolü becerileri kazandıran güvenlik işlevleri arasında, tanımlanmadıkça uzak konumlardaki cihazlara erişim izni vermeyen, her aşamada cihazın kimliğini doğrulayan ve yalnızca yetkilendirme ölçüsünde minimum erişimi sağlayan Sıfır Güven Ağ Erişimi (Zero Trust Network Access | ZTNA) de bulunuyor.
Sıfır güven yaklaşımını esas alan ve Güvenli Web Ağ Geçidi çözümünü de kapsayan SASE'nin bulut tabanlı mimarisi, yalnızca kişisel bilgisayarları ya da mobil cihazları değil, aynı zamanda uç bilgi işlem çözümlerini, IoT cihazlarını, bulut veri merkezlerini ve daha fazlasını da benzer güvenlik protokollerine tabi tutuyor. Şirketlerin iş gereksinimlerine kolayca uyarlanabilen ve yüksek düzeyde ölçeklenebilirlik ve esneklik sunan SASE mimarisi, şirket ağı üzerinde tam hâkimiyet sağlıyor.
En son teknolojilerle geliştirilen ağ ve siber güvenlik yönetimi platformu Berqnet SASE'yi yakından tanıyın
SASE Mimarisinin Bir Parçası Olarak Güvenli Web Ağ Geçidi Çözümleri Kullanmanın Faydaları
Şirketlerin çok yönlü ağ güvenliği için Güvenli Web Ağ Geçidi çözümlerini verimli bir şekilde kullanan SASE mimarisi, karmaşık ve güncel bir siber güvenlik teknolojisi olarak öne çıkıyor. Terimi ilk kullanan Gartner'a göre SD-WAN teknolojisinin yenilikçi bir evrimi olan ve kurumsal ağ güvenlik protokollerinin yarısından fazlasının temeli olma potansiyeli taşıyan SASE mimarisinin faydaları aşağıdaki maddelerle özetlenebilir:
- SASE, yüksek hız, üst düzey güvenlik ve dikkate değer bir esneklik sunuyor.
- Şirketler büyüdükçe SASE hizmetlerinin kapsamı, ortaya çıkan yeni güvenlik açıklarını kapsayacak şekilde ölçeklendirilebiliyor.
- Tüm sistem, tek bir yönetim paneli üzerinden kontrol edilebiliyor. Bu da yöneticilere özelleştirme ve kontrollere kolay erişim imkânı sağlıyor.
- Ek donanım ve yazılım gerektirmeyen SASE'nin güncelleme ve bakımları herhangi bir kesinti olmadan, anında uygulanıyor.
Sıkça Sorulan Sorular
SWG çözümleri daha geniş koruma sunarken API entegrasyonu ve ayrıntılı denetim olanaklarına sahip olmayabilir. SASE mimarisinin bir parçası olan CASB (Cloud Access Security Broker) çözümleri, basit bir SWG'den daha iyi esneklik ve daha kolay yönetim sunar.
Daha büyük ölçeklerde Güvenli Web Ağ Geçidi çözümleri performans sorunları oluşturabilir ya da bu çözümlerin yönetimi karmaşıklaşabilir. Ayrıca yapılandırma ve analiz araçlarına sahip olmayabilir. Bu noktada, SWG çözümlerini SASE mimarisinin bir parçası olarak edinmek, kapsamlı işlevselliğe sahip, tek ve tutarlı bir güvenlik sistemi oluşturmayı mümkün kılarak bu sorunları çözer.