Ne Aramıştınız?

Dial-up (Çevirmeli Ağ) Nedir?

Dial-up yani çevirmeli ağ hizmeti, standart bir telefon hattı üzerinden internete bağlanmaya izin veren bir hizmettir.

İçerik Başlıkları
dial-up

Çevirmeli ağ kurmak için modemin kullanımda olmayan aktif bir telefon hattına bağlanması gerekir. Dial-up ile telefon hattını bilgisayarınızdaki modeme bağlayıp diğer ucunu telefon prizine takarsanız, bilgisayarınızı internet servis sağlayıcınız (ISS) tarafından sağlanan belirli bir numarayı çevirecek şekilde yapılandırarak internete erişebilirsiniz.

İnternetin henüz yeni olduğu günlerde popüler olarak kullanılan dial-up bağlantı, şu anda yavaş veri aktarım hızı ve kullanıcıların internete bağlanmak için telefon hatlarına bağımlı olması nedeniyle, internete bağlanmanın modası geçmiş bir yöntemidir. Bu, dial-up bağlantısı olan bir evdeki kişilerin aynı anda hem arama yapmak hem de internette gezinmek için telefonu kullanamayacakları anlamına gelir.

Çevirmeli ağ ile maksimum hız 56 kbps'dir, ancak sadece 53 kbps'ye ulaşılabilir. Kullanıcıların bağlantılarını hızlandırmak için yapabilecekleri fazla bir şey yoktur. Bir "güçlendirici" deneyebilirsiniz, ancak bu aslında internetinizi daha hızlı yapmaz. Bunun yerine sayfalarınızı önbelleğe alabilirsiniz.

Dial-up Modem Çeşitleri Nelerdir?

Dial-up modemler, bilgi göndermek ve almak için standart telefon hatlarını kullandıkları için "çevirmeli" olarak adlandırılır. Çevirmeli ağ, internet bağlantısının en eski şeklidir. ISS'nize bağlanmak için telefon hattınızı kullanır. Dial-up modemler, kablo ve DSL ile karşılaştırıldığında çok daha yavaştır. Ayrıca, yalnızca bir telefon hattınız varsa, telefonda konuştuğunuz anda internete erişemezsiniz. Yıllardır piyasadaki tek modem türü olan dial-up modem, dahili (internal) ve harici (external) olmak üzere iki çeşittir.

Dahili Modem Nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi dahili modemler bilgisayarınızın ana kartına bağlanır, genellikle bilgisayarla birlikte ve önceden yüklenmiş olarak gelir. Dahili modem kullanmak bilgisayarın dışında fazladan yer kaplamaz ve bilgisayarın kendi güç kaynağı kullanılarak çalıştırılabilir. Dahili modemler genellikle dial-up veya kablosuzdur (Wi-Fi). Telefon ağı, çevirmeli ağ durumunda sinyal göndermek ve almak için kullanılır.

Bağlantı için kimlik doğrulaması gerekir. Diğer modemlere kıyasla bu bağlantı belirgin şekilde daha yavaştır. Wi-Fi modemlere gelince, bunların telefon ağına bağlanmasına gerek yoktur ve bu tür cihazlar için kimlik doğrulaması gerekmez.

Harici Modem Nedir?

Harici modem de dahili modem gibi internete erişime izin verir, ancak dahili modemin aksine harici modem bilgisayarın dışında yer alır. Harici modem, bir bilgisayar içinde dahili bir modem olmadığında kullanılabilir. Modem tipik olarak bilgisayara bir USB kablosuyla bağlanır, bilgisayardan ziyade harici bir kaynaktan güç alır ve adaptör şeklinde ayrı bir voltaj kaynağı kullanır. Harici modemlerde ayrıca modemin durumunu izlememizi sağlayan bir gösterge ışığı bulunur.

Harici modemin en önemli avantajı taşınabilirliktir, böylece başka bir bilgisayarda kullanım için kolayca çıkarılabilir. Dezavantajı ise, dahili modemden daha pahalı olmasıdır.

Dial-up Kurulumu

İnternetin henüz yeni olduğu günlerde çevirmeli ağ ile internete bağlanmak için 146’yı çevirmeniz ve o meşhur modem sesi eşliğinde beklemeniz gerekiyordu. Bu, 1990’larda internet kullananların hatırlayacağı bir anı olarak hafızalarda kaldı.

Peki ”Dial-up’a bilgisayarınızdan nasıl bağlanılıyordu ve kurulumu nasıl yapılıyordu?” bir de bunu hatırlayalım.

  1. Ağ Bağlantısı’ simgesine (bilgisayar ekranınızın sağ alt köşesi) tıklayın.
  2. Ağ ve Paylaşım Merkezini Aç'ı tıklayın.
  3. Yeni Bir Bağlantı veya Ağ Kur'u tıklayın.
  4. Dial-up kur'u (dial-up connection) ve ardından ‘İleri'yi tıklayın.
  5. Dial-up internet ayarlarınızı girin.
  6. Bağlan’a tıklayın. Çalışırsa, oturum açma ayarlarınız otomatik olarak kaydedilecektir.

Dial-up İnternetin Avantajları Nelerdir?

Dial-up, internet erişiminin en eski yöntemlerinden biridir ve kullanıcılarına bazı avantajlar sağlar.

Şimdi adım adım bu avantajlara göz atalım:

1. Düşük maliyetlidir

Dial-up, internete bağlanmanın her zaman en ucuz yöntemi olmuştur ve öyle de kalacaktır. Dial-up bağlantıda her türlü kullanım sadece telefon görüşmesi tarifesine göre ücretlendirilir. Çoğu zaman veri aktarımında kullanıldığı için ekstra ücret alınmaz. Bazen hız ve performansın bireysel gereksinimleri nedeniyle fiyatlar yükselebilir.

2. Güvenlidir

Bir dial-up bağlantı, diğer teknolojilerden çok daha güvenlidir. Diğer teknolojileri kullanırken IP adresi yüzünden nereye giderseniz gidin, geride bir iz bırakırsınız. Fakat çevirmeli ağ hizmeti kullanıyorsanız, her oturum açtığınızda yeni bir IP adresi kullanırsınız. Bu, bir hesabı hacklemeyi neredeyse imkansız kılar.

3. Her yerde kullanılabilir

Bu, muhtemelen çevirmeli ağ internet erişiminin en iyi özelliğidir. Kullanıcıya hizmetin mevcut olduğu her yerde hesabını kullanma kolaylığı sağlar. Örneğin, tatile gidecekseniz, servis sağlayıcı bu konumda müsaitse, internete erişebilirsiniz. Geniş bant bağlantısında durum böyle değildir. Bu nedenle çevirmeli ağ, kullanılabilirlik açısından her zaman daha avantajlıdır.

Dial-up’ın da her teknoloji gibi avantajları ve dezavantajları vardır. Popülerliğinin azalmasının ardında birçok neden olmasına rağmen bunlardan en önemlisi hızdır. Çünkü insanlar kolaylığın yanı sıra hıza da ihtiyaç duyar ve bunun için maliyeti yüksek hizmetlere bile ödeme yapar.  Çevirmeli ağ ile maksimum hız 56 kbps'dir, ancak yalnızca 53 kbps'ye ulaşılabilir. Belki önümüzdeki birkaç yıl içinde dial-up bağlantı yok olacak, ancak güvenlik konusunda endişe duyan insanlar bu hizmeti her zaman özleyecek.

11 Kasım 2020
Hızlı Teklif Alın