Ne Aramıştınız?

Gelişmiş Kalıcı Tehdit (APT) Nedir ne APT Saldırıları Nasıl Önlenir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte her geçen gün sanal dünyada yeni bir siber saldırı tehdidi ile karşılaşmak mümkün. Teknolojinin geldiği son noktada siber saldırı tehditleri de daha sofistike ve gelişmiş bir biçimde karşımıza çıkıyor.

İçerik Başlıkları
APT

Gelişmiş Kalıcı Tehdit olarak bilinen APT de bunlardan biri. En tehlikeli bilgisayar korsanlığı türlerinden biri olan APT, siber saldırganların saldırı yapacağı sistemde uzun süre kalması olarak açıklanabilir. Bu saldırı türünün tespitinin kolay olmaması da şirketleri zor duruma düşüren etkenler arasında. APT saldırıları maalesef şirketler için çoğu zaman yıkıcı sonuçlara neden olabiliyor.

APT ve diğer siber saldırılara karşı koruma yazılımları geliştiren siber güvenlik şirketlerinin pazar payı her geçen gün artış gösteriyor. Bu konu hakkında yapılan bir araştırmaya göre, 2015 yılında APT saldırılarından korunma hizmetlerinin pazar payı 1.95 milyar dolar iken bu rakamın 2026 yılına kadar 15.16 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu alandaki pazar payının gelişmesinde APT saldırılarının oldukça gelişmiş olması ve sayıca artış göstermesi ise başlıca sebeplerden. Peki, dünya üzerinde birçok şirketi tehdit eden ve en tehlikeli siber saldırılar arasında gösterilen APT nedir, nasıl çalışır ve nasıl önlenir? APT hakkında merak ettiğiniz tüm konu başlıklarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Advanced Persistent Threat (APT) Nedir?

Gelişmiş kalıcı tehdit olarak bilinen APT İngilizcede Advanced Persistent Threat adıyla anılır. APT saldırıları şirketlerin faaliyetlerinde kesintilere neden olan ve varlığını uzun süre gizleyen siber saldırılardır. Bu tip saldırılar; web sitesini devralma, veri kayıpları, hizmet kesintisi ve altyapı yıkımları gibi birçok olumsuz durumu beraberinde getirebilir. Gelişmiş kalıcı tehdit saldırılarını diğer siber saldırılardan ayıran noktalar arasında bu saldırıların birçok cihaz yerine tek bir hedefe yönlenmesi ve diğer tehditlerden daha karmaşık yapıda olması sayılabilir.

APT saldırılarının ana hedefleri içinde ünlü şirketler, devletler, elçilikler, kurumsal mekanizmalar ve savunma sistemleri yer alabilir. Her saldırı hedef kurumun yapısına göre geliştirilen sofistike yöntemlerle özel olarak tasarlanır. Otomasyon saldırıları şeklinde gerçekleşmeyen gelişmiş kalıcı tehditler şirket ağlarına sızıp sistemi uyandırmadan manuel yöntemlerle önemli verileri ele geçirmeyi hedefler. Burada amaç gerekli verilere ulaşana kadar uzun süre kendini fark ettirmeden içeride kalabilmektir. APT saldırısı düzenleyen siber suçlular genellikle başlangıç noktası olarak büyük şirketlerin ağları yerine onlarla çalışan ve daha az korunan küçük çözüm ortaklarının ağına girmeye çalışır. Bu sebeple APT saldırıları küçük ve orta ölçekli işletmeler için de ciddi bir tehdit unsuru oluşturur.

APT Nasıl Çalışır?

Advanced Persistent Threat saldırıları belirli aşamalar halinde gerçekleştirilen siber saldırılardır. Ağın hacklenmesiyle başlayan süreç verilere erişim, güvenli bölgeleri ele geçirme ve sistemde kalma gibi çeşitli adımlardan oluşur. Aşağıda APT aşamalarının nasıl çalıştığını görebilirsiniz:

  • Birinci aşama: Birinci aşama hedef kurumun ağına sızma aşamasıdır. Siber saldırganlar, sisteme kötü amaçlı yazılımlar eklemek amacıyla virüslü bir dosya veya spam e-posta ile bir sistem girişi açmaya çalışır.
  • İkinci aşama: İkinci aşamada saldırganlar sistemde rahatça gezinmek için sisteme zararlı yazılımlar yerleştirmeyi hedefler. Saldırganlar, kendine arka kapı oluşturmak için şifreleme gibi çeşitli teknikler kullanarak izlerini örtmeyi tercih eder.
  • Üçüncü aşama: Bilgisayar korsanları, sisteme yerleştikten sonra sistemin kontrolünü daha iyi ele geçirmek ve erişimi derinleştirmek için şifre kırma yöntemlerini dener.
  • Dördüncü aşama: Şifreleri kıran ve yönetici haklarını ele geçiren siber suçlular, artık sistemde pek çok hareketi gerçekleştirerek ağın güvenli bölümlerine erişim sağlamak için çalışır.
  • Beşinci aşama: Siber saldırganlar sistemin işleyişini çözmek, güvenlik açıklarını belirlemek ve veri elde etmek için süresiz olarak sistemde kalmayı tercih eder.

Tüm bu aşamaların sonunda siber suçlular zaman zaman geri çekilebilir veya kullanılan araç ve teknikleri güncelleyerek veri sızdırma işlemine sürekli devam edebilir. APT saldırıları bazen aylar, bazen de yıllar süren bir çalışma gerektirebilir. Bu da kurumların maddi ve manevi zararlarını kritik bir boyuta taşıma riskine sahiptir.

APT Nasıl Tespit Edilir?

APT saldırıları, son derece gelişmiş şekilde planlandığı için bu tür saldırıları tespit etmek genellikle zordur. Ancak APT saldırılarını bazı sistem anormalliklerine bakarak ortaya çıkarabilmek mümkün. İşte APT saldırılarını belirlemenin birkaç yolu:

  • Tuhaf saat dilimlerinde sunuculara giriş yapılmış olması
  • Sistemde truva atı algılanması
  • Yanlış konumlandırılmış veri dosyaları ve garip veri tabanı etkinlikleri
  • Kimlik avı e-mailleri
  • Hash saldırıları

Sisteminizde bu ve benzeri hareketlilikler fark ediyorsanız o zaman siber güvenlik kurumunuzdan APT testi talep edebilirsiniz. APT testi, kurumların siber güvenlik seviyesini ölçmek ve değerlendirmek için kullanılır. Yılda bir kez yaptırılan test sayesinde kurumunuzun siber güvenlik zafiyetlerini tespit edebilir ve gerekli durumlarda önlem alabilirsiniz.

İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Berqnet'le Koruyun

APT Nasıl Önlenir?

APT saldırıları ile ilgili bilinmesi gereken en önemli nokta, maalesef bu tip saldırıları tamamen önleyecek tek bir çözümün olmamasıdır. Çok yönlü ve gelişmiş bir saldırı türü olan APT için güvenlik ekipleri ve çalışanların iş birliği halinde olması, birden fazla savunma taktiği geliştirmesi gerekir. Aşağıda APT riskini azaltacak ve kurum güvenliğini artıracak bazı önerileri bulabilirsiniz:

  • Trafik izleme: Sunucu trafiklerini düzenli olarak izlemek ve tuhaf hareketlerin olup olmadığını incelemek APT tespiti adına önemlidir.
  • Web uygulaması güvenlik duvarı kullanma: Sunuculara gelen tüm trafiği filtrelemek için web uygulaması güvenlik duvarı tercih etmek sızma aşamasında olan APT saldırılarını önlemeye katkı sunabilir.
  • Antivirüs yazılımları kullanma: Antivirüs yazılımları truva atı ve benzeri virüsleri algılama, olası APT saldırılarını tespit edebilme açısından kurumlara yardımcı olabilir.
  • Güncellemeleri düzenli olarak yapma: Kurum sistemlerini, ağ ve sunucuları sürekli olarak güncelleyerek sistemdeki uyumsuzluk problemlerini önleyebilir ve saldırganların açık kapı bulmasının önüne geçebilirsiniz.
  • Çalışanları eğitme: Şirket çalışanlarını siber güvenlik farkındalığı oluşturmak adına eğitmek olası saldırılara karşı kurumları korumaya katkı sağlayabilir.
  • Whitelist kullanımı: Sunucu alan adları ve uygulamaların erişilebilirliğini tespit eden whitelist siber saldırı riskini azaltmak konusunda önemlidir.
  • İki faktörlü kimlik doğrulama: İki faktörlü kimlik doğrulama işlemi sunucularda bulunan hassas verilerin ikinci bir kontrole tabi olmasını sağlar ve olası saldırıları yavaşlatabilir.

Siz de şirketinizin siber güvenlik düzeyini üst seviyeye çıkarmak için Berqnet’in Firewall cihazlarından yararlanabilirsiniz. APT ve benzeri siber saldırı risklerini azaltmak için Firewall cihazlarıyla zararlı yazılımlara karşı önlem alabilir ve güvenli uzaktan çalışma imkanı yakalayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

APT saldırıları genellikle istihbarat elde etmek amacıyla askeri düzeyde planlanan saldırılar olarak bilinir. Bu saldırılar çoğunlukla devlet destekli gruplar tarafından organize edilir. Bunun yanında APT saldırıları büyük şirketler ve önemli devlet organlarından bilgi sızdırmak için de iyi finanse edilmiş kurumlar tarafından yaptırılabilir.

APT saldırılarının tipik özellikleri şunlardır:

  1. Hedef belirleme
  2. Gizlilik
  3. Kalıcılık sağlama
  4. Koordineli hareket etme
  5. Gelişmiş teknikler kullanma
  6. Veri sızdırma
  7. Uzun süreli etki

Yıllar içinde gelişen ve APT alanında örnek teşkil eden bazı saldırılar şu şekildedir:

  • Stuxnet
  • Operation Aurora
  • Operation Cloud Hopper
  • Solar Winds Hack
16 Mayıs 2023
Hızlı Teklif Alın