Ne Aramıştınız?

Network Güvenlik Uzmanı Şirketler İçin Bir İhtiyaç mı? Önemini Gerçekten Biliyor muyuz?

İşletmelerin ve kurumların günümüzde internet üzerinde aktif olmayan çok küçük bir kısmı kalmış bulunuyor. Zaman ilerledikçe bu işletme ve kurumların da online aktivitelerini artıracağına emin olabiliriz. Bu dijital dönüşüm her türlü kurum ve organizasyonun hassas bilgilerini, kurum içi ve kurum dışı iletişimlerini ve finansal işlemlerini artık online bir şekilde yapacağı anlamına geliyor.

İçerik Başlıkları
Network güvenlik uzmanı

Dijital dönüşümün hızı yükseldikçe önceleri çok fazla zaman ve enerji gerektiren işlemler çok daha kolay bir hâl alıyor. Fakat bununla birlikte hem kurumlar hem de kişiler daha fazla tehlike altında kalıyor. Çünkü gün geçtikçe teknolojiye daha fazla ihtiyaç duymaktayız ve bu da arkasından siber suçları, gizli bilgilerin sızdırılmasını ve veri ihlalleri riskini getiriyor.

Hiçbir kurum ya da işletme -ne kadar büyük ya da güçlü olursa olsunlar- internet üzerinde tamamen güvende değildir. Bu nedenle de başta büyük şirketler ve devlet kurumları olmak üzere neredeyse bütün kuruluşlar network güvenliğine daha fazla önem vermeye başlamış durumdadır. Bu kuruluşlar network güvenliğini sağlamak için attıkları ilk adımda da bu konunun uzmanların yardımı olmadan yapılacak bir iş olmadığını anlamaktadır. Bu da network güvenlik uzmanlarının günümüzde neden bu kadar çok arandığını ve bu mesleğin nasıl bu kadar revaçta bir hâle geldiğini en iyi şekilde açıklıyor.

Network Güvenliği Nedir?

Network güvenliği yani ağ güvenliği, kurumların ve işletmelerin network altyapısını yasal olmayan erişimden, üzerinde değişiklikler yapılmasından, kötüye kullanılmasından ya da verilerin açığa çıkarılmasından koruma işlemlerinin tümüne verilen isimdir. Bütün bu işlemlerin içinde güvenlik programlarının kurulması ve geliştirilmesi, donanımların yönetimi ve kullanıcıları güvenlik teknikleri ve süreci hakkında bilgilendirmek de vardır. Bu bilgilendirme profesyonel güvenlik uzmanlarına yeni eğitimler vermekten işletmelerin bütün internet kullanıcılarına güvenlik konusunda farkındalık kazandırmaya kadar çeşitlenebilir.

Network Güvenlik Uzmanları Ne İş Yapar?

Farklı tipte network güvenliği çalışmalarından bahsedebiliriz. Bunların hepsi için farklı adımlar gerekebilir. Başlıca ağ güvenliği türleri şu şekilde sayılır:

Network güvenlik uzmanı bu alanların hepsinin de güvenliğinden sorumlu olabilir. Toparlamak gerekirse kurumların ağ güvenliğinin sağlanması için gerekli olan bütün adımları yerine getirmekle yükümlüdürler. Network güvenlik planlarının hazırlanması, programlarının hayata geçirilmesi, veri şifrelemesi, firewall ve VPN’lerin kurulması için yazılımların kurulumu bunların arasındadır. Ayrıca olası saldırıların gerçekleşmesi riskine karşı gerekli önlemleri almak ve veri kurtarma planlarını hazırlamak, kısacası her an her şeye hazır olmak network güvenlik uzmanının görevidir.

Network Güvenliği Neden Bu Kadar Önemlidir?

Artık haberlerde sıklıkla büyük, bilinen ve güvenilen şirketlerin web sitelerinin siber saldırıya ve data ihlaline uğradığını görebiliyoruz. Bu data ihlalleri işletmelerin ve kurumların sakladığı müşteri bilgilerinin kötü niyetli tarafların eline geçmesine sebep olabiliyor. İsim-soyisim, e-posta adresi ve kimlik numarası gibi bilgilerin yanı sıra telefon, adres ve müşteri davranışları hakkında bilgileri de içeren bu ihlaller hem müşterileri hem de işletmeleri zor durumda bırakıyor.

Toplumun gözünde güvenilirliklerini kaybetmek istemeyen, kendilerinin ve müşterilerinin bilgilerini korumak isteyen bütün işletme ve kurumlar ağ güvenliği alanında daha fazla gayret sarf etmeye başlamış durumdadır. Bu nedenle de network güvenlik uzmanları ile birlikte çalışmak işletmelerin kendilerini koruması için büyük öneme sahiptir. İyi bir network güvenlik uzmanı çalıştığı kurumun bilgi sistemini en iyi şekilde korur. Bu mesleği hakkını vererek yapabilmek için kişilerin gerekli eğitimi almaları, kendilerini hızla değişen siber uzaya ayak uydurmak için sürekli geliştirmeleri ve bilgilerini güncellemeleri gerekir.

Network Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Son yılların en popüler ve gençler tarafından merak edilen mesleklerinden biri olan network güvenlik uzmanlığının gelecek yılların da en çok aranan mesleklerinden biri olacağı öngörülüyor. Başarılı bir ağ güvenlik uzmanı olmak isteyenlerin bazı temel becerilere sahip olması beklenir. Genele bakıldığında odaklanma sorunu yaşamayan, detaylara dikkat eden, analitik düşünme becerisine sahip ve hızlı sorun çözme yetileri olan insanların network güvenlik uzmanlığında iyi sonuçlara ulaştıkları görülmektedir.

Bilişim alanındaki bütün mesleklerde olduğu gibi network güvenlik uzmanlarının da iyi iletişim kurabilen insanlar olması beklenir. Sorunları önceden fark edebilecek kadar dikkatli, bunlara çözüm üretebilecek şekilde proaktif olunması gerektiği gibi güvenlik ihlallerinin farklı departmanlara da anlatılması lazımdır. Teknik bilgilere sahip olmayan çalışanlara sorunlar ve önerilen çözümler anlaşılır bir dille açıklanmalıdır, iletişim becerileri burada büyük önem kazanır.

Bütün bu becerilerin eğitim ve tecrübe ile şekilleneceği de mutlaka akılda tutulmalıdır. Network güvenliği alanına duyulan merak ve öğrenme isteği bu meslekte başarılı olan insanların en önemli özellikleri arasında yer alır.

Ağ Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Gereken Eğitim ve Sertifikalar

Ağ güvenlik uzmanı olmak isteyenler için en kestirme yol üniversitede alakalı bir bölümde eğitim almak olacaktır. Bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği ya da elektronik mühendisliği gibi bölümlerde ağ güvenliği uzmanı olmak için gerekli olan temel bilgilerin yanı sıra daha ileri seviyede dersleri de alabilirsiniz. Bu bölümlerden birinde yer almıyorsanız seçmeli derslerinizi daha stratejik bir şekilde seçerek gerekli olan eğitimi alabilirsiniz.

Derslerinizi seçerken ilk önce temel bilgileri almaya gayret etmelisiniz. Temel programlama dilleri, data analizi ve kriptografi gibi alanlarda kendinizi yeterince geliştirirseniz daha ileri ve gelişmiş konuları anlamakta zorluk çekmezsiniz.

Tekrardan üniversiteye girmek istemeyenler ya da bölümünde network güvenliği için yeterli ders çeşitliliği bulamayanlar ise özel kursları değerlendirebilirler. Network güvenlik uzmanlığı için özel olarak hazırlanmış programların yanı sıra tek başına dersler de bu kurslarda sunulmaktadır. Bunlar arasından işinize yarayacak olanları seçebilirsiniz. Başarılı bir network güvenlik uzmanı olmak için kariyeriniz boyunca işinize yarayacak olan konuları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ağ Güvenliği Temelleri
  • TCP/IP Bilgisi
  • TCP/IP, ARP, İnternet, ICMP, TCP/UDP, DHCP ve DNS Protokolleri ve Güvenlik Zafiyetleri
  • TCP/IP Ağlarda Paket Analizi & Sniffer Kullanımı
  • Network Forensics
  • Şifreleme Protokolleri
  • Network Pentest
  • Açık Kaynak Kod Kullanıma Sahip Araçlar
  • Sınır Güvenliği Bileşenleri (Firewall, Web Application Firewall, DDoS Engelleme Sistemleri, Saldırı Tespit ve Engelleme)
  • TCP/IP Ağlarda Gizli Kanallar ve Tünelleme
  • VPN ve Şifreleme Teknolojileri ve Saldırı Yöntemleri
  • Kablosuz Ağlarda Güvenlik

İster bilgisayar mühendisliği gibi bir bölümden mezun olun, isterseniz özel kurslarla eğitim alın; sertifika programları başarılı bir ağ güvenliği uzmanı olmak için büyük önem taşır. İş arama sürecinde sizi rakiplerinizin önüne geçirecek ve iş yaşamında başarılı olmanızı sağlayacak sertifika programlarının bazılarını şu şekilde sayabiliriz:

CEH: Certified Ethical Hacker

Ethical hackerlar işletmeler ve kurumlar için çok değerli çalışanlardır. Bu sertifika programında edindiğiniz bilgilerle işletmelerin ağ güvenliği yapısındaki sorunları, eksiklikleri ve zayıf noktaları bulursunuz. Güvenliğin sağlanması ve daha güçlendirilmesi için gerekli önerileri sunarak geliştirmelerin yapılmasını sağlarsınız. Olası güvenlik ihlallerine karşı kendilerini korumak isteyen kurumlar bu sertifikaya dikkat edeceklerdir.

CISSP: Certified Information Systems Security Professional

Tecrübeli güvenlik uzmanları için ideal olan bu sertifika programı işletme ve kurumların güvenlik prosedürlerini ve standartlarını yönetme ve geliştirme sorumluluğuna aday olmanızı sağlar. Kariyerini bir adım ileri taşımak isteyenler için doğru bir seçim olacaktır.

CCSP: Certified Cloud Security Professional

Gün geçtikçe pek çok sayıda kurum ve işletme buluta geçiş yapıyor. Bu da bulut güvenliği konusunda uzman olanların daha çok aranmasına sebep oluyor. CCSP sertifika programı sayesinde bulut güvenliği mimarisine, dizaynına, operasyonlarına ve hizmetlerin yönetilmesine hâkim olabilirsiniz. Bulut platformlarıyla çalışıyorsanız mutlaka almak isteyeceğiniz bir sertifikadır.

CompTIA+ Security+

Bu sertifika programı ile ağ ve siber güvenliği konusunda birden çok disiplini derinlemesine öğrenme fırsatı elde edebilirsiniz. Tehdit yönetimi, kriptografi, kimlik yönetimi, ağ erişimi kontrolü ve güvenlik sistemleri bunlardan sadece bazılarıdır. Özellikle de giriş seviyesinde bir çalışansanız büyük faydasını görebilirsiniz.

İlk bakışta ağ güvenliği alanına girmeyen disiplinleri öğrenmek ekstra bir yük gibi gelebilir fakat bunlar dört dörtlük bir ağ güvenliği uzmanı olmanıza yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda ileride mesleğinizde farklı bir yöne çekilmek isterseniz temel bilgilerinizin olmasını da sağlar. Dilediğiniz zaman siber güvenliğin başka bir alanında, sıfırdan eğitim almak zorunda kalmadan meslek edinebilirsiniz.

İşletmenizi ve itibarınızı siber tehditlere karşı korumak için Berqnet ürünleri hakkında bilgi alın

Bir Kariyer Tercihi Olarak Network Güvenlik Uzmanlığı

Yazının en başında bahsettiğimiz gibi işletmeler ve kurumlar verilerini cloud üzerinde saklamaya geçiş yaptıkça ve özellikle de uluslararası işlemlerini online olarak gerçekleştirdikçe daha fazla risk altında olmaya devam edecekler. Bu yüzden ağ güvenliği uzmanlarına duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artacaktır.

Devlete ait olanlar da dâhil olmak üzere pek çok kurum ve özel şirket yalnızca güvenlik hizmetleri veren şirketlerin yardımlarını almakla kalmayıp kendi bünyelerinde de çalışacak network güvenlik uzmanlarına ihtiyaç duymaktadır. İleride iş arama sürecini kolay bir şekilde geçirmek isteyen ve sürekli olarak gelişim gösterebilecekleri bir kariyer arayışında olanlar için network güvenlik uzmanlığı ideal bir meslek gibi görünmektedir.

Network Güvenlik Uzmanları Ne Kadar Maaş Alır?

Network güvenlik uzmanları ülkemizde 2022 yılında ortalama olarak 11,000 TL maaş alıyorlar. Maaş ortalaması Amerika Birleşik Devletleri’nde ise yıllık olarak 75,000 dolar civarında. Yurt dışına yerleşmek ve orada çalışmak isteyenler için de oldukça çekici bir kariyer olan network güvenlik uzmanlığı bütün dünyada aranan meslekler arasında yer alıyor.

Siber güvenlik uzmanları ile ağ güvenliğinden sorumlu uzmanlar benzer sektörlerde çalışırlar. 

Siber güvenlik uzmanları adı verilen bu kimseler internet üzerinde aktif olan bütün işletmelerin ve şirketlerin gerek duydukları insanlardır.

Sıkça Sorulan Sorular

Network güvenlik uzmanı olmak için izlenebilecek en ideal yol üniversitelerin bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği ya da elektronik mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olmaktır. Bu şansı olmayanlar ya da başka bölümlerden mezun olmuş olanlar ise özel kurslar ve sertifika programları yardımıyla kendilerini geliştirebilirler.

Önümüzdeki 10 yıl içinde network güvenlik uzmanlarına duyulan ihtiyacın neredeyse yüzde 30 artacağını göz önüne alırsak network güvenlik uzmanlığı son derece iyi bir kariyer seçimidir. İş arama konusunda sıkıntı yaşamamak, iyi ve artma potansiyeli yüksek maaşlar almak istiyorsanız ve konuya ilginiz varsa ideal bir meslek olabilir.

Bilişim alanındaki bütün mesleklerde olduğu gibi network güvenlik uzmanı olmak için de sizden özellikle beklenmeden kendinizi geliştirmeye açık olmanız ve bunu bir alışkanlık hâline getirmeniz gerekir.

Siber güvenlik ve network güvenliğinin ikisi de bilgi güvenliğinin alt kümeleridir, ikisinin de ana amacı izinsiz erişimin engellenmesidir. Network güvenliği iletilen verilerin korunmasına odaklanırken siber güvenlik cihazlarda ve sunucularda depolanan verilerin korunması için çalışır. Network güvenliği uzmanlarından bu nedenle daha proaktif bir savunma beklenmektedir.

Kariyerinizin başlangıcında bilgi güvenliği alanında çalışan firmalarda iş bulmanız sizin için faydalı olacaktır. Aynı alanda çalışan pek çok insanla birlikte vakit geçireceğiniz için kısa sürede yetkinliğiniz artacaktır. Dilerseniz ilerleyen zamanlarınızda farklı sektörlerde bulunan şirketlerin ağ güvenlik departmanlarına dâhil olabilirsiniz.

25 Mart 2022
Hızlı Teklif Alın