Siber Güvenlik Kanunu Onaylandı! Detaylar Blog Yazımızda
Şimdi Okuyun
SASE Portal Girişi
Firewall Portal Girişi
İş ortağı Ol
> Blog > Ağ Teknolojileri > Blockchain Nedir ?

Blockchain Nedir ?

Artan teknoloji ile ismi sıkça duyulan Blockchain (blok zincir) nedir? Blok zincir; işlemlerin kayıtlarını tutmak için bilgisayar ağları üzerinden güvenli bir şekilde birbirine bağlanmış paylaşılan bloklara (listelere) sahip bir dijital defter teknolojisidir. Blockchain, verileri birbirine bağlanmış bloklar halinde depolar. Bağlanan bu blok zincirlerinde farklı türde bilgiler saklamaya olanak verir.

En temel haliyle, bir blockchain herkesin görebileceği ve doğrulayabileceği işlemler listesidir. İsmi en çok kripto paralar ile anılan Blockchain birçok farklı sektörde kullanılabilir. Kripto paralar, Blockchain tabanlı dijital varlıklardır. Blockchain’ın bir bağlantısı olan kripto paraların doğuşu 2008 yılına uzanmaktadır. Kripto paralar ve onları destekleyen blockchain teknolojisi, bir aracıya ihtiyaç duymadan, çevrim içi olarak değer transferini mümkün kılar.

Peki, Blockchain güvenilir mi? Bu teknolojide her girdi, önceki girdinin şifrelemesi ile birleştirilen yeni şifreler içerir. Bu sıralı kodlama yüksek düzeyde güvenlik sağlar. Ayrıca veriler genellikle karma kodlar kullanılarak şifrelenir. Bu açıdan blockchain teknolojisinin son derece güvenli olduğu söylenebilir.

Sıkça karşınıza çıkan Blockchain.com ise 2011 yılında Londra’da Peter Smith ve Nicolas Cary tarafından kurulmuş olan kripto paraları yönetmenize ve işlem yapmanıza olanak sağlayan bir platformdur.

Sase Sase

Blockchain Teknolojisinin Önemi Nedir?

İşlerin bilgi ve hız ile yürüdüğü çağımızda Blockchain teknolojisi hızla öne çıkmaktadır. Bilgi ne kadar hızlı ve doğru olursa o kadar iyidir. Sağladığı avantajlar ve sunduğu gelişen fırsatlar ile Blockchain; ağları, üretimleri, hesapları, ödemeleri ve çok daha fazlasını takip etmeye olanak tanıyabilir.

“Blockchain ne işe yarar?” Sorusunun cevabı bu teknolojinin önemini açıkça ortaya koyar. Bilgilerin yenilikçi bir şekilde depolanmasına olanak tanıyan bir veri tabanı olan Blockchain, hem geçmişinin kaydını tutarken hem de verileri taze tutmanın güvenli bir yoludur. Dijital ilişkileri yönetmek ve güvence altına almak için ideal bir çözüm olabilir.

Bu açıdan Blockchain yalnızca izin verilen ağ üyelerinin erişebildiği, değiştirilemez bir defterde paylaşılabilir ve gözlemlenebilir bilgiler sağladığı için son derece önemlidir. İşlemlerin tüm ayrıntılarını uçtan uca görebilmeye imkân veren teknoloji daha fazla güven ve verimlilik sunar.

Blockchain’in Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Blockchain teknolojisinin sağlayabileceği faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Merkezi olmayan bir ağ, güvenilirliği artırır. Aracıları ortadan kaldırır ve sahtekârlıkları önler. Blockhain’in merkezi olmayan bu yapısı onu, şeffaflık ve güvenliğe ihtiyaç duyan sektörler için iyi bir çözüm haline getirir.
  • Blockchain teknolojisi, gerçekleşen her işlemin dosyasını tutarak tüm işlemlerin tek yerde şeffaf bir kaydını sunar. Bu sayede özellikle birden fazla aracının yer aldığı süreçlerde, sürecin çeşitli aşamalarında özellikle birden fazla aracı yer aldığından, güven ve şeffaflık açısından avantaj sağlar. Satın alma döngüsü boyunca tüm malların kolay bir şekilde izlenebilirliğini sağlaması bu duruma örnek verilebilir.
  • Blockchain, koşullarını kendi kendine doğrulayabilir. Bu durum, verimliliği artırabilir ve operasyonları iyileştirebilir.
  • Kullanıcıları kimlik hırsızlığına karşı koruyan gizli yapısı, bu teknolojiyi hem tüketiciler hem de işletmeler için cazip hale getirir.
  • Sistemin sağladığı şeffaflık ve güven avantajı sayesinde şirketler farklı doğrulama sistemleri gibi pahalı araçlara ihtiyaç duymayabilir. Bu da maliyetlerin azalmasına katkı sağlayabilir.

Blockchain’in Sağladığı Dezavantajlar Nelerdir?

Blockchain teknolojisinin yüksek güvenlik sunan faydalarının yanında bazı dezavantajları da vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Mevcut sistemlerin entegrasyon için elden geçirilmesi maliyetli ve zaman alıcı olabilir.
  • Karmaşık yapısı teknik uzmanlık gerektirir. Kalifiye personel ihtiyacı, maliyetli kurulum ve geliştirme aşamaları gibi faktörler yüksek maliyetlerin ortaya çıkmasına yol açabilir.
  • Blockchain’ler merkezi olmadığından, kararları verecek tek bir otorite yoktur. Bu durum yönetim sorunları yaratabilir. 
  • Ağ güvenliğinin bozulma olasılığı da Blockchain’in başka bir dezavantajıdır. Böyle bir durum olmaması ve kesintilerin önüne geçebilmek için sistemin sürekli izlenmesi gerekebilir.
  • Blockchain teknolojisinin sahip olduğu özel anahtarlar, erişimi güvence altına almakta kritik öneme sahiptir. Ancak bu özel anahtarları yönetmek bazı güvenlik risklerine neden olabilir. Özel bir anahtar oluşturulduktan sonra değiştirmek neredeyse imkânsızdır. Aynı zamanda bu anahtarın kaybolması durumunda sistemde işlem yapılamaz. Güvenli işlem yapılabilmesi için birden fazla kopyanın saklanması gerekir. Saklanan bu kopyalara herhangi birinin erişebilmesi ise bilgilerin tehlikeye girmesine yol açabilir.
  • Teknolojinin son derece güçlü sistemler gerektirmesi olumsuz çevresel etkiler ortaya çıkarabilir.
  • Kullanıcı sayısının artması beraberinde depolama sorunlarını da getirebilir.
  • Çeşitli ülke ve bölgelerde blockchain teknolojisinin yasaklanması yasal düzenlemeler konusunda bazı sıkıntılar yaratabilir.

Ancak bu dezavantajların üstesinden gelmek, verimli mekanizmalar, ölçeklenebilir geliştirmeler ve sorunsuz entegrasyon stratejileri gibi yenilikçi çözümler ile mümkündür.

Blockchain Özellikleri Nelerdir?

Blockchain’i gerçekten dönüştürücü bir teknoloji yapan şey, onu tanımlayan temel özelliklerdir. İşte Blockchain teknolojisinin bazı önemli temel özellikleri;

  • Blok zincirinin en temel özelliklerinden biri, merkezi olmayan yapısıdır.
  • Merkezi bir otorite olmadığı için hiç kimse ağın özelliklerini değiştiremez. 
  • Blockchain, tüm kopyaları aynı anda günceller ve doğrular. Teknoloji, geleneksel veri tabanlarının yaptığı gibi verileri tablolarda ve dosyalarda depolamak yerine dijital olarak birbirine zincirlenmiş bloklarda depolar. Her işlem bir veri bloğu olarak kaydedilir ve bu veri blokları seçtiğiniz tüm bilgileri kaydedebilir.
  • Kullanıcılar ve cihazlar özel anahtarlar kullanılarak doğrulanabildiğinden parolalara olan ihtiyaç ortadan kalkar.
  • Blockchain, tüm ağın kapasitesini artırır. Bunun nedeni, birlikte çalışan çok sayıda bilgisayarın olması ve bu bilgisayarların büyük bir güç sunmasıdır.
  • Blockchain’de her değişiklik görünürdür ve bu durum teknolojiyi daha güvenli hale getirir.

Sağladığı ve sunduğu çok sayıda avantaj sayesinde Blockchain gelişmiş bir güvenlik katmanı sağlar.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blok zincirleri, veri tabanları ya da tablolar ile benzerdir. Bilgiler girilir ve depolanır. Aralarındaki temel fark, verilerin yapılandırılması ve erişimidir. Blok zincirlerinin çalışma aşamaları aşağıdaki şekilde belirtilebilir:

  • Bilgilerin girilmesi
  • Bilgilerin kaydedilmesi
  • Bilgilerin depolanması
  • Depolanan bilgilerin zincirler halinde çok sayıda makineye kaydedilmesi
  • Kaydedilen zincirlerin geçerli olması için hepsinin eşleşmesi

Aşamaların ardından çalışmaya başlayan Blockchain Nasıl Kullanılır? Blockchain kullanımı, derin teknik uzmanlık ve önemli bir zaman yatırımı gerektirdiğinden göz korkutucu olabilir. Ancak imkânsız değildir. Sıfırdan bir blok zinciri oluşturmak için ilk olarak blockchain’in duruma uygunluğu kontrol edilmelidir. Ardından ihtiyaca uygun protokol seçilmeli ve algoritma belirlenmelidir. Tüm bu aşamalardan sonra Blockchain alt yapısını kurularak süreç başlatabilir.

Siber Güvenlikte Blockchain Uygulamaları Nelerdir?

Blockchain yaygın olarak kripto para sistemlerinde kullanımı ile bilinir. Ancak kullanımı sadece bununla sınırlı değildir. Örneğin; bu teknolojinin siber savunmaları güçlendirmedeki dönüştürücü etkisi giderek artmaktadır. Yapısı gereği siber güvenliğe şeffaflık, hesap verebilirlik ve kontrol katmanı ekleyebilir olması büyük bir avantajdır. Bu açıdan Blockchain, merkezi olmayan kimlik yönetimi ile zayıflığı ortadan kaldıran yeni bir siber güvenlik yaklaşımı sunar. Kimlik doğrulamayı güçlendirir ve kayıtları güvence altına alır.

Cevabı merak edilen sorulardan biri de, siber güvenlikte Blockchain kullanım örnekleri nelerdir? Blockchain; bilgi girme, erişme, bilgiyi bir yere kaydetme ve depolama gibi alanlardan oluşur. İşlemlerin ağdaki her düğümde kaydedilebilir olması saldırganların verileri çalmasını zorlaştırır. Sağladığı avantajlarla Amerikada çok sayıda büyük şirket tarafından tercih edilen bu teknoloji, dolandırıcılık gibi birçok güvenlik sorununun önüne geçebilmek için kullanılır. Bu şirketlere örnek olarak savunma teknolojisinin liderlerinden Lockheed Martin ve Bitcoin verilebilir. Bitcoin, işlemlerini kaydetmek ve depolamak için blockchain teknolojisini kullanan en iyi kripto para sağlayıcılarından biridir. Lockheed Martin şirketi ise siber güvenlik için Blockchain kullanır.

Blockchain’in Geleceği

Dijital dönüşümde verinin giderek artan önemi; güvenliği, erişilebilirliği ve şeffaflığı temel değerler olarak öne çıkarır. Bu da Blockchain teknolojisinin güçlenmesine ve önem kazanmasına yol açar. Blockchain teknolojisi, farklı sektörlerde devrim yaratabilecek faydalar sunar. Gelişmiş özellikleri, izlenebilirlik ve artırılmış verimlilik sağlayarak başka araçlara ihtiyaç duymadan güvenli işlemlere olanak tanır.

İşletmelerde Blockchain uygulamanın bir dizi avantajı ve dezavantajı olabilir. Gelişmeye devam eden teknoloji, her sektör ya da şirket için uygun olmasa da doğru yerde kullanıldığında inanılmaz derecede faydalı olabilir.

Kuruluşunuzun doğru siber güvenlik çözümleri ile büyümesi ve inovasyonu için güvenebileceğiniz bir bakış açısına ihtiyaç duyuyorsanız Berqnet Siber Güvenlik Teknolojileri ile iletişime geçebilirsiniz. İhtiyaçlarınız için en uygun siber güvenlik çözümleriyle vakit kaybetmeden tanışabilir ve ağınızı siber tehditlere karşı korumak için önlem alabilirsiniz.

SSS

Özel ve açık blockchain arasındaki fark nedir?

Özel blok zincirleri güvenlik ve bilgi koruma nedenleriyle harici iletişimlere izin vermez. Ancak açık blockchain herkesin erişebilmesi ve katılabilmesi için merkeziyetsizlik üzerine kuruludur.

Hangi sektörler blockchain teknolojisini aktif olarak kullanıyor?

Blockchain teknolojisi; finansal hizmetler, sağlık, lojistik, tedarik, enerji, eğitim, emlak sektörü ve kamu gibi pek çok alanda kullanılır.

Blockchain teknolojisinin dezavantajları nelerdir?

Teknolojinin başlıca dezavantajı ileri teknik uzmanlık gerektiren karmaşık yapısıdır.

Blockchain neden bu kadar güvenlidir?

Şeffaf yapısı, kullandığı özel anahtarlar teknolojinin gelişmiş güvenlik katmanlarına sahip olmasını sağlar.

Kaynakça

  1. https://bctr.org/dokumanlar/Blockchain101v2r2.pdf
  2. https://ada203.cankaya.edu.tr/uploads/files/B%C3%96L%C3%9CM%20XI-%20BLOCKCHAIN.pdf
  3. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/775807
  4. https://communications.pasenategop.com/wp-content/uploads/sites/15/2022/06/What-Is-Blockchain.pdf
  5. https://gcris.pau.edu.tr/bitstream/11499/54222/1/3603164b9e2df2c058e2aac758270a8af408ffbecaea9b1ecf948ee690c47e9c.pdf
  6. https://ada203.cankaya.edu.tr/uploads/files/B%C3%96L%C3%9CM%20XI-%20BLOCKCHAIN.pdf
  7. https://www.researchgate.net/publication/326680277_Blockchain_Characteristics_and_Consensus_in_Modern_Business_Processes
  8. https://thinktech.stm.com.tr/uploads/docs/1608845108_stm-blog-blockchain-hayatimizi-nasil-degistirecek.pdf

Size En Uygun Berqnet Çözümüyle Tanışın

Berqnet Firewall ve SASE Platformu

Teklif Al
İş Ortağı Olun

Size En Uygun Berqnet Çözümüyle Tanışın

Berqnet Firewall ve SASE Platformu

Teklif Al
Demo Talebi