Ne Aramıştınız?

Statik ve Dinamik IP nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Statik ve Dinamik IP adresleri tanımını ve farklarını anlayabilmemiz için öncelikle IP adresini tanımlamamız gerekir.

İçerik Başlıkları
statik ve dinamik ip adresi

IP Adresi Nedir?

IP adresi İngilizcede Internet Protocol kelimelerinin kısaltması ile IP Adresi olarak tanımlanır. İnternete bağlanan her cihazın bir IP adresine ihtiyacı vardır. Ülkelerin vatandaşlarına atadıkları vatandaşlık numaraları (TC Kimlik) gibi düşünebilirsiniz. IP adresleri sayesinde internete ya da diğer herhangi bir bilgisayar ağına bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirlerine veri yollamak için kullandıkları benzersiz adreslerdir.

Bu durum yalnızca internet ağında veya büyük ağlarda geçerli değildir. Küçük ağlarda, şirket içerisindeki ağlarınızda ve hatta iki bilgisayarın birbirine bağlantısı sırasında da her bilgisayara bir IP adresi atanmalıdır. Kısacası IP adresleri bilgisayarlar arası iletişimi sağlayan bir protokoldür.

Şu an yaygın olarak kullanılan IP adresleri IP versiyon 4 olarak (IP V4) tanımlanmaktadır. IPv4, 32 bit boyunda olup, noktalarla ayrılmış 4 adet octet’den oluşan 8 bitlik sayıyla gösterilirler. Buna örnek olarak 192.168.2.2 verilebilir.

Statik IP ile Dinamik IP Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Statik IP Adresleri
  • Dinamik IP Adresleri

Ev ağlarımızda kullanmış olduğumuz IP adresleri genel olarak dinamik ip adresleri olarak tanımlanır. (Elbette ki servis sağlayıcınızdan ücretini ödeyerek statik bir IP adresi alabilirsiniz.)

Statik IP Adresi

Statik IP adresleri genel olarak kurumlar, web sitelerinin barındırıldığı sunucular veya benzeri büyük sistemlerde kullanılmaktadır. Tercih edilmesinin en önemli sebebi sabit olması ve değişken olmamasıdır. İnternette barındırmış olduğumuz sunucularımız, web sitelerimiz gibi varlıkların IP adresleri sabit olmalıdır. Aksi takdirde bu sunuculara ulaşabilmemiz çok zor, hatta IP adresi değiştiğinde imkansız hale gelebilirdi. Bir Web sitesine girmek istediğiniz zaman o web sitesinin ilk olarak sunucusuna bağlanırsınız. İnternet servis sağlayıcınız DNS sunucuları üzerinden web sunucunuzun ip adresini tespit ederek sizi yönlendirmektedir.

VPN sunucuları, FTP sunucuları, DNS sunucuları, kurumların web sunucuları, oyun sunucuları gibi birçok büyük veya küçük yapıda sabit yani statik IP adresi kullanılır. Bu sayede isim sunucularınız üzerinden sabit ip adreslerine yönlendirme başarılı bir şekilde yapılmaktadır.

Dinamik IP Adresi

Dinamik ip adresleri ise statik ip adreslerine göre değişkenlik arz etmektedir. İnternete her bağlandığınızda yeni bir ip adresi bilgisayarınıza tanımlanmaktadır. İnternet bağlantınızı kestiğiniz zaman ise bu IP adresi başka bir kişiye tahsis edilir. Dinamik IP adresleriniz Internette surf yaparken dahi otomatik olarak (bağlantınız kesilmeden) servis sağlayıcınız tarafından değiştirilebilir.

Statik ve Dinamik IP Adresleri Arasındaki Fark Nedir?

İnternete bağlantı sağladığınız zaman IP sorgulama siteleri üzerinden veya internet modemlerinizin ara yüzünden bu ip adresinizi öğrenebilirsiniz. IP adresleriniz dinamik ise, sürekli değişecektir. Aynı ağ üzerinde iki kişiye aynı IP adresi tanımlanmaz. İnternet servis sağlayıcıları NAT teknolojilerini kullanarak (tasarruf amacı ile) birçok kişiyi aynı IP adresi üzerinden internete çıkmasını sağlayabilir. Ancak servis sağlayıcıdaki lokal adresleriniz benzersizdir ve aynı ip adresi iki kişiye tanımlanmaz. Bu işlemi yapabilmek ve IP adreslerinden tasarruf edebilmek için NAT adını verdiğimiz teknolojiler kullanılır. Ancak bu durum statik ip adreslerinde geçerli değildir. Statik IP adresleri benzersizdir ve bu IP adresleri aynı anda iki veya daha fazla kişiye verilmeden tek bir hatta tanımlanarak kullanılır. Statik ile dinamik IP adresleri arasındaki en önemli fark budur.

Firewall Cihazlarında Dinamik ve Statik IP kullanımı

Firewall cihazlarında genel olarak iç ağınızdaki tüm bilgisayarlara dinamik veya statik olarak ip dağıtabilirsiniz. Bu dağıtım işlemi Firewall cihazınızda DHCP olarak belirtilen bölümden ayarlanmaktadır. DHCP’yi kullanarak içerideki tüm bilgisayarlarınız, tabletleriniz veya telefonlarınıza sabit yerel ip (local ip) adresi dağıtabilirsiniz. Aynı zamanda KVKK uyumluluk süreci içerisinde log tutarak iç ağınızdaki hangi ip adresinin hangi bilgisayara veya akıllı telefona tanımlandığının bilgisini de almak mümkündür. Berqnet cihazlarınızın tamamı KVKK uyumlu olarak DHCP üzerinden ip dağıtımı yapabilme ve log tutabilme kabiliyetine sahiptir.

Statik IP adresi ise genel olarak Firewall cihazları üzerinde internet giriş bağlantısına tanımlanmaktadır. Birçok şirket VPN ve benzeri servisleri için Telekom firmalarından internet bağlantıları için sabit yani statik ip adresi almaktadır. Yine firewall cihazınızda internet bağlantısını tanımladığınız giriş için statik ip adresi tanımlaması yaparak tüm kullanıcılarınızı bu ip adresi üzerinden internete çıkmasını sağlayabilir ve mobil çalışanlarınızın statik ip adresinize VPN protokolü ile bağlanarak güvenli internet kullanabilmesini sağlayabilirsiniz.

5651 Uyumlu Firewall Cihazı Hakkında Bilgi Almak için Formu Doldurun

23 Haziran 2019
Hızlı Teklif Alın